Wetenschap
Voeding

Wereldkampioen voedselvoorziening

Nergens ter wereld is de voedselvoorziening beter dan in Nederland, stelde de Nederlandse pers afgelopen week. Aanleiding was het onderzoek van ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib, die de voedselsituatie in 125 landen had vergeleken. Wat zegt dit onderzoek over de voedselsituatie in Nederland? Frans Kok, hoogleraar Voeding en Gezondheid, las het rapport.
Albert Sikkema

‘Oxfam Novib heeft vier relevante vragen beantwoord met behulp van algemene data van de wereldvoedselorganisatie FAO en World Health Organisation. Dit is zogeheten geaggregeerde data, over de import en export van voedsel, voedselprijzen en de mate van obesitas in een land. Dat is best een goed idee om te vergelijken, maar daarmee geeft het geen antwoord op de vraag hoe gezond we eten. Onze gezondheid wordt uitgedrukt in de mate van overgewicht en diabetes. En dan komt Nederland redelijk goed uit de bus. Bovendien komt hier geen ondervoeding bij kinderen voor, het voedselaanbod in de Nederlandse supermarkten is divers, voeding kost relatief weinig en met de voedselveiligheid zit het ook goed. Zo kom je tot een toppositie in de ranglijst.’

Oxfam Novib richt zich toch op ondervoeding, ofwel de onderkant van de ranglijst?

‘Klopt, maar daar was weinig aandacht voor in de Nederlandse media, want die melden natuurlijk de koppositie van Nederland. Op de website van Oxfam Novib zie je de landen met lage scores wel terug. Daar zie je bij het criterium food security de lage score van Tsjaad en dan ‘wat doet Oxfam Novib aan verbetering van de food security in Tsjaad?’ En bij ongezond eten zien we Cambodja, met een project van Oxfam Novib.’

‘Bovendien legt de ontwikkelingsorganisatie uit wat belangrijk is voor verbetering van de voedselvoorziening. Ze investeert in kleinschalige landbouw, ze wil de landrechten van boeren bevorderen, ze pleit voor gevarieerde diëten en goede afzetkanalen tussen boer en consument. Op dat lokale niveau zie je de call for action van Oxfam Novib, maar daar wordt niet op ingegaan in de Nederlandse pers.’

Terug naar Nederland – welke factoren zorgen voor de toppositie?

‘Nederland is een agri-food land bij uitstek. Door de goede infrastructuur kunnen we goed voedsel en inputs in- en uitvoeren, waardoor de prijzen relatief laag zijn en de kwaliteit en variatie goed zijn. We hebben hoogopgeleide boeren en tuinders. Voorlichting, kennis en innovatie in de voedselvoorziening is sterk in Nederland.’

Straalt de toppositie ook af op de universiteit der voedselvoorziening?

‘Wageningen helpt mee aan de positie van Nederland als agri-food land, maar ze verdient geen speciale pluim. Wij hebben niet meegeholpen aan de vermindering van welvaartsziekten, de goede infrastructuur en gunstige prijzen hangen samen met de haven van Rotterdam en de groenteveilingen. En waarom eten we hier veel minder fastfood dan in de VS? Dat komt niet door Wageningen, maar door onze eetcultuur.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.