Misschien moet dit verhaal maar beginnen met de disclaimer. Dit is geen objectief en wetenschappelijk verantwoord onderzoek. De gekozen methode is discutabel, het smaakpanel uitermate subjectief en de test gering van omvang. Maar over smaak valt niet te twisten. En dus gingen studenten Eva van Cleef (Biologie) en Derek Deli Pan (Milieukunde) samen met redacteur Linda van der Nat uit lunchen. Op dinsdag bij Hogeschool Arnhem-Nijmegen waar Cormet catert en een dag later bij Albron in Forum. De opzet is eenvoudig. Elk van de panelleden beoordeelt op beide locaties een eenvoudige lunch, een gangbare lunch en een luxe lunch. Gekozen is voor de HAN omdat het assortiment daar volgens Cormet het dichtst in de buurt komt van wat we straks in Wageningen kunnen verwachten. Moeten we daar blij mee zijn? Cormet kwam in de aanbesteding duidelijk als beste uit de bus tijdens een smaaktest van personeel en studenten. Het smaakpanel van Resource is minder uitgesproken. Het is maar net wat je wilt. ‘Qua smaak verschillen ze niet erg’, vindt Linda. ‘Als je voor de salade komt is Albron veel beter. Maar ga je voor een goedkope lunch met een broodje en een kop soep, dan scoort Cormet beter.’ De soep kan volgens het panel wel eens het verschil gaan maken. Cormet serveert voor vier dubbeltjes een eenvoudige en lekkere soep. Daar kan Albron niet aan tippen. Sterker nog. ‘Die soep is een goed excuus om Albron eruit te schoppen’, vindt Derek. De prijs is volgens Frank van Zomeren, directielid van Cormet, enorm belangrijk. ‘Meestal zie je dat cateraars een goedkoop basispakket hebben en dat de rest duur is. Daar gaapt een gigantisch gat tussen. Wij noemen dat de tussenwegproducten. Daar ligt ons sterke punt.’ Uit het jongste onderzoek blijkt dat Albron een waardering van 5,1 krijgt. Cormet moet van Wageningen UR minimaal een 6,1 halen. Dat lijkt weinig, maar is het volgens Van Zomeren niet. ‘Landelijk ligt het cijfer bij universiteiten op 6,2. ‘Studenten van universiteiten zijn een heel kritische doelgroep. Veel kritischer dan hbo-studenten.’ Behalve op prijs en assortiment wil Cormet ook scoren op duurzaamheid. Met die duurzaamheid is het bij de HAN juist slecht gesteld. Vrijwel alles is voorverpakt. Maar zo wordt Wageningen absoluut niet, verzekert Van Zomeren. ‘Universiteiten, en zeker Wageningen, zijn veel bewuster met duurzaamheid bezig. Daarom zijn we ook zo blij met Wageningen. Het is voor ons een prachtig project om er de meest duurzame catering van Nederland van te maken.’
‘Een raar bolletje roze snats’
Eenvoudige lunch Cormet wint op basis van de soep, vindt Linda. ‘Lekker romig, niet te zout en met grote stukken champignon erin. Verrassend lekker voor een basic soup’. Daar kan de basic van Albron niet aan tippen. ‘Hij smaakt naar zetmeel met een vleugje mosterd. Heel flauw. Onbegrijpelijk dat deze soep twee keer zo duur is als de soep van Cormet.’ Daarentegen is de salade van Cormet niet veel soeps. ‘Die ziet er niet lekker uit. Met zo’n verlept roze uitgeslagen ei. Een raar bolletje roze snats.’ De broodjes zijn bij beide maar matig. ‘Een klef bolletje’, typeert Linda die van Cormet. De ham is aan de rand verkleurd. ‘Brrr. En hij was nog wel ingepakt.’ Albron doet het overigens niet veel beter. ‘De smaak is nagenoeg hetzelfde, maar je betaalt er hier bij Albron wel bijna veertig cent meer voor.’
‘Ik had me zo op die kiwi verheugd’
Gangbare lunch Een gelijkspel, hoewel albron op onderdelen hoger scoort. De gehaktbal van Cormet ziet er goed uit, vindt Eva, ‘maar als je er in bijt, is het zo pffff. Bijna vloeibaar. Die hoef ik niet nog een keer. Maar de wrap is wel weer goed. ‘Een goed uiterlijk, sterke smaak en goed gevuld. Lekker vers ook. Ik ben alleen niet zo dol op die crèmige zut die er in zit. Dat is waarschijnlijk om het gebrek aan echte zalm op te vangen.’ De kiwi van Cormet slaat alles. ‘Zacht en flauw van smaak. Net agar. Ik had me zo op die kiwi verheugd. Wat kan er nou misgaan met een kiwi?’ De kiwi van Albron doorstaat de proef wel. ‘Ik heb het idee dat de ingrediënten bij Albron gezonder zijn’, denkt Eva. ‘Het ziet er verser uit. Maar misschien komt dat ook omdat je bij Albron veel zelf kunt doen. Bij Cormet is alles pre made.’
‘Onder de oppervlakte zat alleen nog maar sla’
Luxe lunch Een fotofinish. Albron wint nipt. Op basis van het gemiddelde en de salade, zegt Derek. Bij Cormet ruïneert de salade zijn lunch. ‘Van bovenaf ziet het er goed uit, maar onder de oppervlakte zit alleen nog maar sla. Albron heeft bovendien veel meer keus in salade. Je kunt wel uit acht verschillende bakken kiezen en je kunt het zelf opscheppen. Bovendien is het ook nog eens een euro goedkoper.’ De brownie en de fruitsalade van Cormet zijn daarentegen wel oké. Sterker nog: de brownie redt de Cormet-lunch volgens het hele smaakpanel. ‘Maar het brood is te droog en hard voor mij’, vindt Derek. ‘Daar heb ik een kop soep voor nodig om het weg te spoelen. Over het geheel genomen ziet de lunch bij Cormet er desondanks goed uit. Maar als student zou ik hier geen tien euro besteden. Als professor misschien wel.’