Wetenschap
Dier

Kweektong plant zich voort na strenge winter

Het is voor het eerst gelukt om gekweekte tong zich voort te laten planten. Daarmee komt commerciële teelt weer een stapje dichterbij.

Cruciaal blijkt de blootstelling aan een koude winter, hoewel het achterliggend mechanisme onduidelijk is. Onderzoekers van Imares presenteerden deze resultaten afgelopen week en een publicatie is in de maak.

Toevalligheidje

Het team ontdekte vorig jaar per toeval dat óf daglicht óf koude het signaal leidt tot voortplanting. Voor een ander project hielden ze tong een winter lang in buitenbassins. In de lente zaten deze tot ieders verbazing vol kleintjes. Een DNA-analyse nam de laatste reserves weg: de tong plantte zich voort. ‘Het was echt een toevalligheidje,’ zegt Robbert Blonk, projectleider bij Imares.

Strenge winter

Ruim een half jaar later is duidelijk dat een koude winter cruciaal is. De onderzoekers bewezen dit door de tong onder verschillende omstandigheden te kweken. De vissen ontvingen kunst- of daglicht. Dit combineerden de onderzoekers met een ‘milde’ of ‘strenge’ winter; met watertemperaturen van respectievelijk 7 of 4 graden Celsius.

Theorie

Blonk zoekt nu verder naar het achterliggende mechanisme. Zijn hypothese is dat wilde dieren hun voortplanting timen aan de hand van natuurlijke cycli, zoals de seizoenen. Kweektong worden tijdens hun ontwikkeling hieraan niet blootgesteld en alleen een sterker signaal wekt voorplantingsgedrag op. Blonk is echter terughoudend: ‘Dit is alleen nog maar een theorie.’

Het resultaat neemt één van de obstakels weg voor commerciële tongkweek. Normaal plant de gekweekte tong zich niet voort en komt er keer op keer nieuwe vis uit de Noordzee. Hierdoor is het onmogelijk een geschikte kweekvis te fokken, en blijven opbrengsten achter. Het onderzoek maakt deel uit van het project Zeeuwse tong en is gefinancierd door verschillende overheden en het gebundeld bedrijfsleven.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.