Die forse aantijging doet toxicoloog Henk Tennekes. Hij heeft een officiële klacht tegen Blacquière ingediend bij de Raad van Bestuur van Wageningen UR. Tennekes, een oud-Wageninger, doet zijn bewering naar aanleiding van een artikel in het tijdschrift Ecotoxicology. Het artikel, een zogeheten review dat is gemaakt in opdracht van EL&I, vat vijftien jaar onderzoek samen naar de rol van neonicotinen in bijensterfte.
Selectief
De groep internationale onderzoekers met hoofdauteur Blacquière, komt in het overzichtsartikel tot de conclusie dat er geen bewijs is dat de insecticidengroep waartoe imidacloprid behoort verantwoordelijk is voor de massale bijensterfte. Maar volgens Tennekes winkelt Blacquière selectief en worden onder meer zijn artikelen doelbewust genegeerd. Hij noemt dat een ‘flagrante’ schending van de Notitie Wetenschappelijke Integriteit.
Onderzoek
Simon Vink, woordvoerder van de Raad van Bestuur, zegt dat de klacht zal worden behandeld. De klacht wordt in opdracht van de RvB nader onderzocht door professor Herman Eijsackers in diens rol als integriteitsfunctionaris. ‘Deze zal zo spoedig mogelijk rapporteren over zijn bevindingen. De Raad van Bestuur zal dan een standpunt innemen en dat zal aan de klager worden meegedeeld. Tot dan doen we geen mededelingen.’
Strijd
Tennekes voert al geruime tijd strijd tegen het gebruik van neonicotinen. Hij rapporteert daarover uitvoerig op de website www.boerenlandvogels.nl. Aan de site werkt onder meer ook Jeroen van der Sluis mee van het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht. Tennekes voert in zijn klacht een aantal artikelen op die volgens hem het gevaar van neonicotinen voor bijen aantonen. Sommige van die artikelen gaan evenwel niet over bijen, maar over zoetwaterorganismen. Andere zijn verschenen na het gereed komen van de review.