Dat betoogt een internationale groep van wetenschappers in Science. Onder hen de Wageningse visserijbioloog Adriaan Rijnsdorp van Imares. De huidige visserij kenmerkt zich door selectieve bevissing van slecht een paar commercieel interessante soorten. Dat leidt tot blijvende verstoringen van ecosystemen. Soorten kunnen zelfs helemaal verdwijnen. Met doorgaan op de huidige manier komen we er niet, is de stellige overtuiging van Rijnsdorp. ‘Het uitgangspunt moet anders.’ Evenwichtig vissen, noemt Rijnsdorp de nieuwe manier van vissen. In wezen is het een simpele gedachte, geeft hij toe. Je vist minder van meer verschillende soorten. Daardoor blijft het evenwicht in een ecosysteem intact.
Totaalvissen
De onderzoekers onderbouwen het nieuwe vissen met een modelstudie. In de studie worden de effecten doorgerekend van het oude selectieve vissen en het nieuwe evenwichtige ‘totaalvissen’. Dat valt uit in het voordeel van het totaalvissen. Visserij gespreid over meerdere soorten en grootteklassen geeft volgende de studie een hogere opbrengst en beperkt de gevolgen voor de natuur.
Utopisch
Bijvangst bestaat bij het nieuwe vissen niet meer. In principe wordt alles gebruikt wat boven water komt. Dat betekent volgens Rijnsdorp in de praktijk een diversificatie van het aantal producten. ‘Ook kleinere schollen en scharretjes komen op de markt. En alles waar geen markt voor is, kun je verwerken tot vismeel. Dat is de uitdaging waar de sector voor staat.’ ‘Het klinkt nu nog allemaal utopisch’, erkent Rijnsdorp. ‘En er zijn ook nog geen voorbeelden in de praktijk, maar toch zal het deze richting op moeten met de visserij. Dit is de weg die we moeten gaan.’