Proefschriften in ‘t kort

Eiwitten uit zilvervlies, onbekend terrein en afzuigkap voor koeien.
Een stapel proefschriften Een stapel proefschriften. Foto Resource

Jaarlijks promoveren ruim 250 phd’ers bij WUR. Onmogelijk de proefschriften allemaal te beschrijven en samen te vatten. In de rubriek Proefschriften in ’t kort de keuze van onze wetenschapsredacteuren. 

Eiwit uit zilvervlies
Witte rijst ontstaat door het zilvervliesje van de rijst te pellen. Dat vliesje (zo’n 10 procent van de volle korrel) bevat eiwit. De Thaise Sirinan Lasrichan ontwikkelde manieren om dat eiwit met behulp van enzymen uit het vliesje te peuteren. Nu wordt dat veelal langs chemische (natriumhydroxide) weg gedaan. Dat kost veel water en levert veel afval op. En het kan dus anders, blijkt uit de geslaagde processen die Lasrichan ontwikkelde. Het resultaat: hoogwaardig plantaardig eiwit en een duurzamer proces. Win-win dus.
Enzyme assisted extraction of rice bran protein.
Sirinan Lasrichan. Promotor Remko Boom

Onbekend terrein
De ontdekkingsreizigers van nu zitten achter de computer. Ze destilleren kaarten uit satellietbeelden. Timon Weitkamp onderzocht hoe je op deze manier irrigatie door kleine boeren in Mozambique op een betrouwbare manier in kaart kunt brengen. Letterlijk onbekend terrein dus. Zijn werk laat zien dat kaarten maken een kwestie is van kiezen. Dat was vroeger niet anders dan nu. Een iets ander algoritme en de kaart ziet er heel anders uit. Over die keuzes moet je dus wel heel duidelijk zijn, anders ligt manipulatie op de loer.
Unchartered Territory.
Timon Weitkamp. Promotor Charlotte de Fraiture

Afzuigkap voor koeien
Koeien produceren veel van het broeikasgas methaan. Voortdurend worden maatregelen bedacht om die uitstoot te verminderen. Een goede meetmethode is essentieel om het resultaat in kaart te brengen. De Franse Cécile Levrault beproefde een verbeterde versie van de cubicle hood sampler, een soort vierkante afzuigkap die uitgeademde lucht opvangt en analyseert. Met heel veel vallen en opstaan concludeert ze dat het ding tot op zekere hoogte weliswaar werkt, maar verre van praktisch toepasbaar is. Er gaat voorlopig nog niks boven de respiratiekamer voor betrouwbare methaanmetingen van koeien.
Practical monitoring of enteric methane production from individual ruminant.
Cécile Levrault. Promotor Peter Groot Koerkamp

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.