Meanwhile in … De VS – Julian Assange

Internationale studenten of medewerkers reageren op een gebeurtenis in het thuisland.
Protest bij de Britse ambassade in Brussel in 2019. Foto Shutterstock

Tekst Youssef el Khattabi

WUR is zeer divers; er werken en studeren honderden internationals. In de rubriek Meanwhile in vragen we een van hen te reageren op een gebeurtenis in het thuisland. Dit keer Ryland Barton (20), bachelorstudent Environmental Sciences uit de VS. Hij deelt zijn mening over WikiLeaks-oprichter Julian Assange, die zijn uitlevering aan de VS aanvecht.

Barton: ‘Julian Assange, de Australische oprichter van WikiLeaks, maakte in 2010 geheime Amerikaanse documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan openbaar. Vanuit een gevangenis in Engeland vecht hij nu zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aan. Het is een ingewikkelde zaak op het snijvlak tussen het recht van de bevolking op informatie en de noodzaak tot geheimhouding van de regering.

‘Het openbaar maken van deze documenten heeft veel verschillende emoties teweeg gebracht. Velen, mijzelf inbegrepen, zien de oorlog tegen Irak als een fout en beschouwen het handelen van Assange als een noodzakelijke onthulling van de waarheid. De wijze waarop Assange in de media wordt afgeschilderd verschilt nogal, waarbij sommigen hem zien als het slachtoffer van politieke spelletjes. Gezien de polariserende manier waarop de media hem neerzet, vind ik het lastig om een duidelijk standpunt in te nemen. De pers speelt een cruciale rol in het bewaken van de vrijheid en er is behoefte aan onderzoeksjournalistiek die de heersende macht controleert. Toch is het ook de vraag wat geheim zou moeten blijven in het algemeen belang.

‘Ik herinner me niet echt wat de impact was van WikiLeaks in 2010, ik was nog maar zeven. Ik herinner me wel het geval van Edward Snowden in 2013, een zaak die lijkt op die van Assange. Sommige van mijn familieleden vonden hem een verrader en waren erg boos over wat hij heeft gedaan.
Ik heb een pragmatische kijk op de rechtszaak van Assange en leg de nadruk meer op de rechtmatigheid van zijn handelen dan op het morele vraagstuk. Regeringscomputers hacken en gevoelige informatie lekken is illegaal. Ik denk dat de VS een dubbele rol speelt. Enerzijds staat vrijheid hoog in het vaandel en anderzijds zijn er momenten van morele dubbelzinnigheid. Dit laat zien hoe complex het evenwicht is tussen vrijheid en nationale veiligheid.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.