In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de wereld tegen. Jinyu Luo (22), masterstudent Plant Biotechnology uit China, deelt een recept voor Sichuan Beef.
‘Dit recept komt uit mijn geboortestad Chongquing. Oorspronkelijk komt het van de ‘burlaks’ die in China schepen langs rivieren trokken. Burlaks waren arm en hadden weinig te eten. Ze gebruikten daarom in dit gerecht wat ze aan groenten voorhanden hadden. Daarnaast deden ze er veel pittige ingrediënten in, zoals chilipeper, om de stank van de niet zo verse maaltijd te verhullen. De burlaks zijn inmiddels verdwenen, maar het recept is nog steeds een onderdeel van onze cultuur. Mijn vader leerde het mij bereiden.’
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 350 gram aardappelen
- 1 ui
- 1 venkel
- 1 spitskool
- 1 chilipeper
- ½ hamworst
- 200 g rundvleesreepjes
- 1 losgeklopt ei
- 50 g gedroogde judasoor
- 40 g glasnoedels
- een pakje hotpot-kruiden
- 50 g chilibonensaus (Sichuan paste)
- 20 ml sojasaus
- 20 ml oestersaus
- zout
- sichuanpeper
- 1 steranijs
- 10 gr knoflookgranulaat
- 5 gr maïzena
- rijst voor 4 personen
Bereiding:
- Pel de ui en schil de aardappelen. Was en snijd de kool en venkel;
- Snijd de hamworst;
- Week de glasnoedels en judasoor gedurende een half uur in warm water;
- Marineer het rundvlees in 20 ml sojasaus, 15 ml oestersaus, een snuf zout, het ei en de maïzena. Roer om tot de vloeistoffen in het vlees zijn opgenomen;
- Bak de knoflook met de hotpot-kruiden, de chilibonenpasta, de chilipeper, de sichuanpeper en de anijszaadjes;
- Blus af met water en laat enkele minuten koken. Voeg het rundvlees toe, kook dit gedurende één minuut mee, en haal het er weer uit;
- Kook de groenten (ui, venkel, kool, judasoor) samen met de hamworst en de glasnoedels gedurende 20 minuten;
- Voeg naar smaak nog eens zout, peper, sojasaus en oestersaus toe;
- Voeg ten slotte de rundvleesreepjes weer toe en meng door elkaar;
- Sichuan beef kan het beste worden gegeten met rijst.
Win een lunchbon!
Deel jouw recept met Resource en win een Aurora-eetbon van 10 euro: resource@wur.nl