In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de wereld tegen. Laura Sólveig Lefort Scheefer (21), bachelorstudent Environmental Sciences, voert ons mee naar haar thuisland IJsland.
‘Grjónagrautur is een traditionele IJslandse rijstepap, gemaakt van rijst, water, melk, kaneel en rozijnen. Het wordt meestal opgediend met koude slátur, een IJslandse leverworst. Het gerecht is bijzonder populair in de winter en rond de kersttijd.’
Ingrediënten (voor twee personen):
- 1 kopje rijst (risotto of gebroken rijstkorrels)
- 2 kopjes water
- 2 kopjes melk (volle melk, maar je kan ook havermelk gebruiken of een andere soort die je lekker vindt)
- 2 handjes rozijnen (hoeft niet per se, maar is wel lekker)
- kaneelsuiker (strooisel)
- 4 eetlepels suiker
- 1 eetlepel kaneel
- ½ theelepel zout
Bereidingswijze
- Giet een klein beetje olie in een pan en laat dit heet worden;
- Voeg de rijst toe en even later het water;
- Breng aan de kook onder voortdurend roeren (pas op: kan gemakkelijk aankoeken), tot het op pudding lijkt;
- Voeg de melk toe en laat zachtjes doorkoken;
- Voeg de rozijnen toe zodra de rijst goed zichtbaar is door de melk heen;
- Blijf roeren tot het vocht is verdampt;
- Haal de pan van het vuur en laat het enkele minuten rusten;
- Voor het strooisel: meng de kaneel en suiker in een schaaltje.
- Variatie: voor een gezondere variant, laat de suiker weg en bestrooi met alleen kaneel
Ingrediënten (voor twee personen):
- 1 kopje rijst (risotto of gebroken rijstkorrels)
- 2 kopjes water
- 2 kopjes melk (volle melk, maar je kan ook havermelk gebruiken of een andere soort die je lekker vindt)
- 2 handjes rozijnen (hoeft niet per se, maar is wel lekker)
- kaneelsuiker (strooisel)
- 4 eetlepels suiker
- 1 eetlepel kaneel
- ½ theelepel zout
[Bereidingswijze]
- Giet een klein beetje olie in een pan en laat dit heet worden;
- Voeg de rijst toe en even later het water;
- Breng aan de kook onder voortdurend roeren (pas op: kan gemakkelijk aankoeken), tot het op pudding lijkt;
- Voeg de melk toe en laat zachtjes doorkoken;
- Voeg de rozijnen toe zodra de rijst goed zichtbaar is door de melk heen;
- Blijf roeren tot het vocht is verdampt;
- Haal de pan van het vuur en laat het enkele minuten rusten;
- Voor het strooisel: meng de kaneel en suiker in een schaaltje.
- Variatie: voor een gezondere variant, laat de suiker weg en bestrooi met alleen kaneel
- Variatie: giet verse melk over de pudding
Welk gerecht doet jou aan thuis denken? Mail het naar resource@wur.nl