In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de wereld tegen. Yurdanur Yilmaz (32), PhD-student Food Sciences uit Turkije, deelt een recept voor Turkse linzenballetjes.
‘Linzenballetjes zijn eigenlijk gewoon gehaktballetjes zonder vlees. Gehakt wordt vervangen door rode linzen in dit recept, waardoor het een prima optie is voor vegetariërs en veganisten. Het doet mij denken aan thuis, waar mijn moeder vaak linzenballetjes maakt als ze vrienden of familie uitnodigt voor een gezellig samenzijn.’
Ingrediënten voor 5 porties
- 1 waterglas rode linzen
- ½ waterglas fijne bulgur
- 1 ui
- 1 kleine lente-ui
- 50 g peterselie
- 50 g dille
- 1 krop sla
- 5 eetlepels plantaardige olie
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 2 citroenen
- 2 theelepels zout
- ½ theelepel zwarte peper
Bereiding
- Kook de linzen tot ze zacht zijn;
- Meng de bulgur goed door de vochtige gekookte linzen. Laat gedurende een half uur bij kamertemperatuur staan, deksel op de pan;
- Verwarm 5 eetlepels olie in een pan en voeg de fijngehakte ui toe. Fruit licht;
- Voeg de tomatenpuree, zout en peper toe en bak gedurende ongeveer 3 minuten. Voeg deze tomaat-uien mix vervolgens toe aan de linzen-bulgurmix. Kneed het geheel goed door elkaar;
- Snijd de lente-ui, peterselie en dille fijn. Meng ze goed door het linzenmengsel;
- Leg de slabladeren op een platte schaal;
- Neem een handjevol linzenmengsel en kneed hier een bal van. Maak ongeveer 25 balletjes van de mix;
- Snijd een citroenen doormidden en knijp het sap uit over de balletjes.
- Leg de balletjes op de slabladeren en garneer met schijfjes citroen;
- Afiyet olsun! (eet smakelijk!)
Win een lunchbon!
Deel jouw recept met Resource en win een Aurora-eetbon van 10 euro: resource@wur.nl.