Marlies: In hoeverre demonstraties helpen kun je nooit met zekerheid zeggen- als de regering haar standpunt aanpast, zal ze nooit zeggen dat dat vanwege alle protesten was. Vast staat echter wel dat grote demonstraties helpen om een onderwerp onder de aandacht te brengen. Zowel bij andere studenten als bij de rest van Nederland, en natuurlijk bij de politiek. Studenten zijn voor veel mensen relatief onzichtbaar en staan vaak bekend als luie, zuipende, verwende mensen. Door massaal te protesteren en daarmee ook media-aandacht te creëren voor het onderwerp worden we als studenten in elk geval gezien en kunnen we duidelijk maken dat dit beeld niet klopt.
Reactie Jillis: Ik denk dat politiek en samenleving meer onder de indruk zullen zijn als studenten met inhoudelijke protesten komen. De brievenactie aan het adres van Zijlstra gaat tenminste over het leveren van argumenten, in plaats van en masse ‘Boe!’ roepen. Van studenten mag mijns inziens ook meer verwacht worden dan van de gemiddelde demonstrant. Het onderwijsbeleid van het kabinet is zeker het protesteren waard, maar doe het op een waardige manier!
Jillis: Protesteren is misschien wel van alle tijden, maar de massale manifestaties in Den Haag, zoals we die nog steeds wel af en toe zien, zijn niet meer van deze tijd. In de hippietijd protesteerden studenten er op los: de bezetting van het Maagdenhuis als één van de bekendste voorbeelden. Tegenwoordig worden – misschien vanwege romantisering van die tijd – nog wel grote demonstraties gehouden, maar als je daar vervolgens de tv-beelden van ziet, word je wel een beetje depressief. Voor de camera mensen die geen idee hebben waarvoor of tegen ze protesteren, eruit zien alsof ze carnaval aan het vieren zijn en na afloop de stad nog even afbreken en de politie te lijf gaan. Wat een vertoning…
Reactie Marlies: Het beeld dat jij schetst klopt van geen kanten met de werkelijkheid. Natuurlijk lopen er altijd enkele relschoppers rond en zullen er altijd mensen bij zijn die inhoudelijk wat minder op de hoogte zijn. Echter, ik ben er geregeld bij geweest en het overgrote deel bestaat uit normale studenten die prima weten waar ze over praten en waar ze tegen protesteren. Waarom het ‘niet meer van deze tijd’ zou zijn is mij een raadsel. Waarom zouden we vroeger wel flink van ons mogen laten horen, en nu ineens niet meer?