Vier maanden na afkondiging van de Russische boycot ging het LEI na of die boycot invloed had op de export en prijsvorming van Nederlandse groenten en fruit. Daarbij concentreerde het instituut zich op tomaten, appels en peren, omdat die de hoofdmoot vormden van de Nederlandse tuinbouwexport naar Rusland. Het LEI vergeleek de prijzen van deze producten in de afgelopen maanden met de prijsvorming in de jaren voor de boycot.
Het LEI constateert dat de export van tomaten in augustus licht terugviel door het instellen van de Russische boycot, maar dat de export in september en oktober nagenoeg gelijk was aan de afgelopen jaren. Ondanks de extra concurrentie op de Europese markt – ook andere EU-landen konden hun tomaten niet meer afzetten in Rusland – was het exportvolume van Nederlandse tomaten iets hoger dan in voorgaande jaren. Ook de tomatenprijs, die al laag was door de marktverzadiging, is niet negatief beïnvloed door de boycot, constateert het LEI.
Bij de export van Nederlandse appels had de boycot wel invloed. Het exportvolume, dat al daalde in voorgaande jaren, nam dit najaar verder af. Belangrijkste oorzaak lijkt de grote concurrentie van Poolse appels op de EU-markt die niet meer naar Rusland geëxporteerd konden worden. Ook de appelprijs daalde in de afgelopen maanden, afgezet tegen voorgaande jaren.
Daarentegen zakte de export van peren, waarvan toch ook bijna 10 procent naar Rusland ging, niet in. Ondanks de hoge productie werden alle peren afgezet. De prijs was laag, maar niet lager dan in het ‘topjaar’ 2011, toen er ook veel Nederlandse peren werden geëxporteerd. Per saldo had de Russische boycot geen invloed op de afzet en prijsvorming van peer, constateert het LEI.
De conclusies zijn opmerkelijk, omdat de Nederlandse tuinbouwsector na de afkondiging van de boycot steunmaatregelen eiste van de Nederlandse regering en EU om de nadelige effecten van de boycot te compenseren. Toen vermoedde het LEI al dat de boycot geen grote invloed had op export en prijsvorming van groenten en fruit. Het LEI onderzocht de prijsvorming van paprika en komkommer niet, omdat die nauwelijks werden geëxporteerd naar Rusland.