Student
Studentenleven

Mogelijk groene partij in studentenraad

Als het aan het Wageningen Environmental Platform (WEP) ligt, zit er volgend jaar een groene studentenpartij in de studentenraad. De studentenclub, die duurzame initiatieven promoot binnen de universiteit, wil een nieuwe partij oprichten.

Zelf waren ze nog niet op het idee gekomen, maar toen studentenraadspartij VeSte langs kwam op zoek naar een sparringpartner, was het bestuur van WEP gelijk enthousiast, vertelt voorzitter Matthijs Kolpa. ‘We hebben hier veel groene studenten, Wageningen heeft een groen imago. Eigenlijk is het een beetje raar dat nog niemand op het idee is gekomen een groene partij op te richten.’ Volgens Kolpa mogen duurzame initiatieven best wat meer gestimuleerd worden vanuit de universiteit. Een partij in de studentenraad die duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan, zou een stap in de goede richting zijn, denkt hij. ‘VeSte focust zich op andere zaken dan een duurzame partij zou doen. Het Manifest van Morgen (een landelijk studenteninitiatief op het gebied van duurzaamheid uit 2012, red.) bijvoorbeeld is door VeSte gelijk van de hand gedaan. "Laat maar zitten", zeiden ze. Een groene partij zou zoiets juist stimuleren.’ Over de precieze vormgeving van de partij is volgens Kolpa nog wat discussie, maar de voorkeur gaat uit naar een constructie waarbij de raadspartij onderdeel wordt van WEP’s activiteiten. ‘WEP zou dan half milieuplatform en half partij worden.’

Het plan is nog maar drie weken oud, maar er hebben zich al drie studenten gemeld die mogelijk betrokken willen worden bij de oprichting van de partij, zegt Kolpa. Als er begin april minimaal twee mensen zijn die in de raad plaats willen nemen, doet WEP mee aan de verkiezingen. ‘Eén persoon kan de kar niet trekken.’ Studenten die zich dus graag met het duurzaamheidsbeleid van de universiteit willen bemoeien, kunnen zich bij WEP melden.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.