Kamerlid Esther Ouwehand (PvdD) Foto:Carin Verbruggen
Deze WU-promovendus, die 2 oktober zijn proefschrift verdedigde, ontwikkelde eind jaren tachtig een alternatief voor een giftigheidsproef bij konijnen. Levende konijngen verving hij door kippenogen uit het slachthuis. Het duurde echter dertig jaar voordat internationale regelgevende instanties zijn test – gedeeltelijk – omarmden tot zijn grote frustratie.
Het is een drama om alternatieven voor dierproeven geaccepteerd te krijgen
Esther Ouwehand
Het is een verhaal dat Ouwehand vaker hoort, zegt ze tegen Resource: ‘Het is een drama om alternatieven voor dierproeven geaccepteerd te krijgen in Europese en internationale regels.’ Ze noemt het wrang dat alternatieven die wetenschappelijk vaak superieur blijken zo lang wachten op acceptatie.
Eind november staat een actieplan om dierproeven te verminderen op de agenda van de Tweede Kamer. Ouwehand wil dan horen dat staatssecretaris Dijksma voortgang maakt bij het wegnemen van belemmeringen. ‘Wanneer dit te weinig oplevert’, zegt Ouwehand, ‘wil ik dat Nederland het initiatief neemt een internationale top te organiseren.’ Deze heeft als doel te achterhalen waar obstakels liggen en hoe die kunnen worden weggenomen. In een reactie laat Prinsen weten het leuk te vinden dat zijn proefschrift is opgemerkt. Hij is benieuwd of dit resultaat gaat opleveren.
Lees in Resource nummer vijf meer over de promotie van Menk Prinsen.