Foto Guy Ackermans
De Belgische aardappelsector wil in zee met Wageningen UR, om een Bintje te ontwikkelen die meervoudig resistent is tegen phytophthora. Belgapom, de brancheorganisatie voor de aardappelhandel en verwerking in België, wil de resistentie bereiken via cisgenese, waarbij gebruik wordt gemaakt van soorteigen genen uit wilde aardappelen die wel resistent zijn tegen de aardappelziekte. Het nieuwe resistente Bintje moet in 2022 op de markt komen. Nu nog moeten er veel fungiciden worden gespoten om uitbraken van de aardappelziekte te voorkomen. Ook verschillende Amerikaanse veredelingsbedrijven hebben belangstelling voor de Wageningse technologie.
De Wageningse plantenveredelaars hebben inmiddels meerdere cisgene aardappels met twee of drie resistentiegenen ontwikkeld. Op het proefveld aan de Wageningse Afweg showde onderzoeker Geert Kessel de resultaten. Hoewel de phytophthora deze zomer welig tierde op de Nederlandse aardappelvelden, zijn de perceeltjes met cisgene aardappelen niet aangetast, zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen. Controleveldjes, zonder resistentiegenen en met een doorbroken resistentie-gen, zijn al weggekwijnd.
Het programma DuRPh (Duurzame Resistentie Phytophthora) loopt volgend jaar af en dan wil Wageningen UR de technologie graag toepassen in de praktijk. In Europa wordt dat lastig, omdat cisgenese nu nog wordt beschouwd als genetische modificatie en meerdere Europese lidstaten mordicus tegen gentech zijn. Toch speculeert de Vlaamse overheid nu op een versoepeling in de regelgeving. Belgapom denkt acht jaar nodig te hebben voor toelatingsonderzoek. Bestuursvoorzitter Louise Fresco, die de publieksdag opende, denkt dat DuRPh een follow-up moet krijgen als EU-project.