Student
Politiek

Wat ga jij stemmen?

Om studenten warm te maken voor de aankomende verkiezingen, was er afgelopen donderdag een debat op SSR-W. Kandidaten voor de gemeenteraad kruisten de degens over het nachtnet, een bruisende binnenstad en huisvesting.
Nicolette Meerstadt

De zaal zat vol belangstellenden en vooral veel bekenden uit de lokale en studentenpolitiek. Organisatoren Veste en Contractus hadden stellingen bedacht als ‘sociale huurwoningen moeten beschikbaar komen voor studenten’, ‘campusontwikkeling is bedreiging voor de stad’ en ‘Wageningen moet worden aangesloten op het nachtnet’. Steeds namen kandidaten van twee partijen het tegen elkaar op. Daarbij was er een opvallend contrast tussen de doorgewinterde, eloquente politici die grapjes maakten en de jonge honden die het soms lastig vonden hun standpunt helder te maken.

Hoogtepunt van de avond was het debat over het nachtnet en de bruisende binnenstad. Vanaf 2015 zal er ook ’s nachts een trein op Ede-Wageningen stoppen, maar de vraag is of er ook een bus naar Wageningen moet rijden. CDA is tegen en D66 is voor.

CDA-er Martijn Weenink vertelde over zijn bestuursjaar bij KSV in de jaren ’80 met een gala in het Kurhaus in Scheveningen. ‘Wij lieten ons rijden door een sjaars’, was zijn argument tegen het in zijn ogen dure nachtnet. ‘Bovendien, wij willen de studenten niet zo snel mogelijk de stad uit te jagen.’ ‘Misschien komen er wel veer meer mensen in Wageningen feesten’, wierp Peter Veldman van D66 tegen. Veldman gaf er blijk van middenin het studentenleven anno 2014 te staan. Hij vindt de nachtbus belangrijk ‘omdat je fiets op Ede-Wageningen ook gejat kan worden’.

Een ander belangrijk discussiepunt was de bruisende binnenstad. Hoe kan dat verbeterd worden? Helaas leverde de avond weinig concrete ideeën op, noch uit de zaal, noch van de politici. Veel verder dan de openingstijden voor de horeca en studentenverenigingen verruimen kwam het niet.

Het 'betrokken hoofd' van Antoon Kanis.

Het ‘betrokken hoofd’ van Antoon Kanis.

Na het debat loofde de aanwezige jury een prijs uit aan degene die de meest waardevolle vragen had gesteld. Antoon Kanis was de winnaar ‘omdat je aan je hoofd zag dat je betrokken was’, aldus de voorzitter. Kim Sparrentak werd verkozen tot beste twitteraar, ‘ondanks dat je van GroenLinks bent. Je hebt heel veel en heel leuk getweet’.

Wil je zelf een genuanceerde keuze maken? Probeer de lokale stemwijzer.

Foto’s: Bart de Gouw

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.