Martin Kropff (rechts) ondertekende de overeenkomst namens Wageningen UR in aanwezigheid van Koning Willem Alexander en de Chinese president Xi Jinping.
Yili wilde graag een onderzoekcontract afsluiten met Wageningen UR in het bijzijn van de Chinese president. Daarom hebben beide partijen vorige week in korte tijd de afspraak gemaakt om op vijf thema’s samen te werken. Dit is seed money, benadrukt Ben Geerlings, verantwoordelijk voor internationale communicatie en betrokken bij de uitwerking van het contract. Hij verwacht dat Yili de samenwerking snel wil uitbreiden.
Vooralsnog gaan Wageningen UR en Yili samenwerken op vijf thema’s. Drie daarvan gaan over de melkkwaliteit. Yili wil melkpoeder maken die bijna net zo gezond is als borstvoeding. Daarbij gaat ze samenwerken met Wageningse voedingsonderzoekers van AFSG. Ook gaat ze onderzoek doen met AFSG-onderzoekers naar melkeiwitten, gelet op de melkallergie bij een deel van de Chinese bevolking, en naar probiotica in melk ten behoeve van de gezondheid.
Met Wageningse dieronderzoekers wil Yili de milieuprestaties en mestverwerking op de grootschalige boerenbedrijven in het noorden van China verbeteren. Yili, voluit de Inner-Mongolia Yili Industrial Group, heeft haar hoofkwartier in deze Chinese provincie. En tot slot gaat Yili met het onderzoekinstituut Rikilt samenwerken op het gebied van big data: het verzamelen en combineren van gegevens om de voedselveiligheid te verhogen en risico’s in de productieketen te verminderen. Net als andere Chinese zuivelondernemers speelt het melamineschandaal Yili nog steeds parten.
Het Europese R&D-centrum van Yili, gevestigd in Radix, bestaat op dit moment nog uit één persoon. Deze kwartiermaker gaat het onderzoek afstemmen tussen Wageningen en het hoofdkwartier van Yili in China en R&D-personeel aannemen. Geerlings verwacht dat dit R&D-centrum gaat bestaan uit een mix van Chinese onderzoekers, Chinese afgestudeerden van Wageningen UR en Nederlandse onderzoekers.