Organisatie
Achtergrond

Achtergelaten

Brillen, usb-sticks, telefoons, bankpasjes: studenten laten onbedoeld nogal eens wat achter wanneer ze op de campus zijn geweest. Alles wat niet wordt teruggevonden of door een ander meegebietst, belandt uiteindelijk bij de gevonden voorwerpen. Maar hoe gaat het dan verder? Resource nam een kijkje.
Nicolette Meerstadt

Bij de Bongerd blijft elke dag wel wat liggen, laat een medewerker zien. In een berghok staat een stellage met achtergelaten sportattributen als sticks en rackets, en een berg waterflessen. Een pot Nutella staat er ook tussen. In een hoek ligt een berg handdoeken en er staat een grote bak met kleren. Elke week weer worden er in de onderwijs- en sportgebouwen van Wageningen UR tientallen voorwerpen gevonden die door hun eigenaar per ongeluk zijn achtergelaten. Er bestaat een instructie over hoe met de spullen wordt omgegaan. Kleding, boeken en schrijfblokken worden na drie maanden ‘opgeruimd’. Portemonnees en pasjes gaan in de kluis en kunnen alleen met identificatie worden afgehaald. USB sticks en sleutels worden drie maanden bewaard in een apart kratje en dan weggegooid.

Die mis je toch?

Maar in de praktijk bepalen de gebouwenbeheerders veel zelf. Bij de Bongerd komt de moeder van een van de mede- werkers de kleding bijvoorbeeld ophalen wanneer de bak vol is. Ze wast alles en brengt het naar het goede doel. In de onderwijsgebouwen is het minder duidelijk waar de spullen uiteindelijk heen gaan. In het nieuwe Orion is tot nu toe nog niks weggegooid, er ligt een oogst van bijna een jaar: winterjassen, etuis, tientallen sleutels, sjaals en rekenmachines. Bij het secretariaat is er nog geen duidelijkheid over waar het heen moet, want weggooien is eigenlijk zonde. Maar binnenkort moet er toch iets gebeuren. In Forum spannen usb-sticks de kroon, vertelt een medewerker. Bij de receptie komt er wekelijks een handjevol binnen. Honderden liggen er in bakjes verspreid over de gebouwen. Af en toe gaan de conciërges er eens goed voor zitten. Kijken of ze de eigenaren kunnen achterhalen. Dat valt niet mee, omdat er vaak heel veel documenten op de stick staan in allerlei versies en met meerdere namen van studenten. En als studenten gemaild worden, komen ze hun spullen lang niet altijd ophalen. Of ze komen pas maanden later voor het eerst langs. Vaak snapt de baliemedewerkster dat wel, er zit behoorlijk wat flutspul tussen. Maar soms gaat het om een winterjas, een autosleutel of een rugzak. Ze schudt haar hoofd in onbegrip. ‘Die mis je toch?’

Foto: spullen die zijn achtergelaten in Forum (‘O’), Orion (‘S’) en de Bongerd (‘L’ en ‘T’). In de Leeuwenborch was de oogst aan verloren spullen zeer beperkt.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.