Wetenschap

Leven in het donker

Voor veel dieren is de duisternis noodzakelijk om te overleven. Dat laat Roy van Grunsven afgelopen zaterdag zien tijdens een nachtelijke wandeling over de campus.

Wat kruipt, loopt en vliegt er allemaal rond in het donker en wat doet kunstlicht met deze dieren? Naar aanleiding van de ‘Nacht van de Nacht’ licht bioloog Roy van Grunsven deze vragen toe tijdens een rondje over de campus. De opkomst voor de wandeling is groot, degroep van dertig mensen bestaat uit jong en oud en ieder laat zijn interesse blijken doorveel vragen te stellen.

Van Grunsven doet zelf al jaren onderzoek naar de effecten van licht op de natuur. Zijn antwoorden op de vragen komen voor een belangrijk deel uit het project Licht op Natuur. Van Grunsven blijft gedurende de wandeling bij een aantal interessante plekken staan om dingen toe te lichten. Bij een bosje: ‘Neem nou bijvoorbeeld de bosmuis, een nachtdier dat zeer gevoelig is voor licht. Alleen in zeer donkere nachten komen deze dieren uit de beschutting van bosjes tevoorschijn. Anders lopen ze te veel risico om opgegeten te worden door uilen.’

‘Kunstlicht verstoort het gedrag van deze muizen’, vervolgt hij. ‘Dat is niet alleen slecht voor de muizen, maar ook voor de eiken. Muizen verspreiden door hun foerageergedrag eikels; geen muizen betekent dus ook geen nieuwe eiken’. Zo heeft kunstlicht verder reikende effecten dan op het eerste gezich lijkt. Het voorbeeld van de bosmuizen geldt ook voor veel andere diersoorten, zelfs voor dieren die in het water leven.

De groep is zeer geïnteresseerd in het effect van groene lantaarnpalen, die overal langs bosranden te zien zijn. Roy van Grunsven legt uit dat er geen duidelijke aanwijzingen zijn dat dit groene licht beter is. ‘Voor de meeste nachtdieren is rood licht veel beter omdat dezedieren deze kleur licht niet kunnen zien’. De groep hangt aan zijn lippen endenkt mee tijdens zijn verhalen.

Ook de kinderen stellen volop vragen en komen met oplossingen. Vooral de vleermuizenbunker op het einde wordt heel spannend gevonden, alleen jammer dat de vleermuizen zich deze avond niet laten zien.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.