Driekwart jaar geleden hing de vlag er nog heel anders bij. Het college gaf toen haar fiat aan een reddingsplan voor de kas. Projectontwikkelaar Van den Brink uit Ermelo kreeg toestemming 80 studentenwoningen te bouwen in een vier lagen hoog gebouw, waarvan de kas onderdeel zou uitmaken. Het plan stuitte van meet af aan op veel verzet uit de buurt.
De omwonenden vinden het ontwerp te massaal. Een deel van de kritiek richtte zich bovendien op het gebruik door studenten. Volgens de projectontwikkelaar kan het niet met minder woningen. Tenminste, niet als ook de kas behouden moet blijven. Tenzij Wageningen UR met een lagere grondprijs genoegen neemt. Maar dat zit er niet in. Wageningen UR wil geen water bij de wijn doen.
Het college besloot daarom Van den Brink een nieuw plan te laten maken, minder massaal en zonder de kas. Dat wil zeggen: niet op de huidige plek. Het college laat de mogelijkheid open om de kas in zijn geheel te verplaatsen naar elders. In de nieuwe plannen gaat Van den Brink in drie bouwlagen 20-25 woningen bouwen voor starters, tweepersoonshuishoudens en ouderen. Ook op het punt van de studenten, krijgen de omwonenden hun zin.
Maar niet helemaal. In het naast de kas liggende Herbarium worden wel studenten gehuisvest. In het leegstaande Herbarium komen 41 studenteneenheden. Het college heeft hier al (tijdelijke) toestemming voor gegeven. Na tien jaar wordt bekeken of het gebouw blijft of alsnog plaats moet maken voor nieuwbouw.
Het Gebouw met de Klok dat om de hoek ligt blijft de huidige functie van verzamelgebouw behouden Wageningen UR huurt dit pand, waar in 1876 het landbouwonderwijs in Wageningen voet aan de grond kreeg, de komende vijf jaar van Van den Brink. De projectontwikkelaar is eigenaar van alle drie de gebouwen.