Gesprekken tussen DLO en de bonden werden hervat nadat op 14 april de bonden 700 handtekeningen aanboden aan Tijs Breukink, lid van de raad van bestuur. Waar de laatste maanden vooral over het loonbod van 1,9 procent werd onderhandeld, zorgt nu de ‘reparatie’ van de verkorte WW-uitkering voor onenigheid.
Door een wetswijzing gaat de maximale duur van een WW-uitkering tussen 2016 en 2019 stapsgewijs terug van drie naar twee jaar. De vakbonden willen dat DLO toch een volledige uitkering garandeert. Een punt dat tijdens eerdere gesprekken niet is behandeld. Toch is nu de tijd hierover te onderhandelen, vindt Rob van Baalen, onderhandelaar namens FNV Overheid, omdat de Wet Werk en Zekerheid op 1 juli ingaat. DLO wil geen nieuwe ‘bovenwettelijke’ werkloosheidsregeling bieden, zegt Tineke Tromp, directeur Corporate HRM.
Tromp zou het liefst een beperkt cao-akkoord sluiten met de onderwerpen waar wel overeenstemming over bestaat. De vakbonden geven aan dat hier geen sprake van kan zijn. ‘Als het derde WW-jaar niet wordt gerepareerd, ga ik geen akkoord sluiten’, zegt Van Baalen. Volgens hem schrijft het Sociaal akkoord zo’n ‘reparatie’ voor en weigert DLO dit uit te voeren. Tromp vindt dat dit najaar kan worden gesproken over goede afspraken over de Wet Werk en Zekerheid. De vakbonden zouden nu met hun nieuwe eis DLO bij voorbaat ‘het mes op de keel zetten’.
Meer over de cao-onderhandelingen voor DLO
Bonden en DLO terug naar onderhandelingstafel
Vakbonden voeren actie voor cao
Onenigheid over ‘automatische’ verlenging Cao
Cao voor DLO-onderzoekers ver weg