Het evenement startte vorig jaar als een experiment en keert nu dus terug. Dat was geen moeilijk besluit, zegt Sjaak Driessen, directeur van de Bibliotheek, aangezien alle drie lezingen vorig jaar ruimschoots vol zaten. ‘En dat gaat dit jaar ook wel gebeuren als ik nu naar de belangstelling op Facebook kijk.’
Driessen vond het leuk om te zien dat vorig jaar vooral mensen van buiten kwamen. ‘Met handopsteken zagen we dat 75 procent van de aanwezigen nooit iets met Wageningen UR te maken hadden gehad.’ Dat past helemaal in de missie van de bibliotheek om verbindingen te leggen. Tussen stad en universiteit en tussen burgers en de vele organisaties in Wageningen.
Inhoudelijke wordt het spits dit maal afgebeten door Huub Savelkoul, hoogleraar Celbiologie en immunologie. Hij gaat het hebben over de onverwachte gevolgen van een verstoord immuunsysteem voor kinderen. Zo blijkt een ontregelde afweer te zorgen voor gedragsproblemen, en blijken moeilijk hanteerbare kinderen opvallend vaak problemen te hebben met hun afweer.
Er gebeuren zoveel leuke dingen binnen Wageningen UR. Dat valt met geen pen te beschrijven.
Sjaak Driessen, directeur bibliotheek Wageningen
In de weken daarna treden toxicoloog Tinka Murk en geo-informaticus Arnold Bregt op. Murk vertelt wat een stof nou giftig of gevaarlijk maakt. En Bregt gaat in op het ruimtelijk denken.
Ook voor 2016 lijkt het voortbestaan van de Zondaguniversiteit wel veilig. Driessen heeft een lijst met onderzoekers die hij graag zou uitnodigen. ‘Er gebeuren zoveel leuke dingen binnen Wageningen UR’, zegt hij, ‘dat valt met geen pen te beschrijven.’
De bijenkomsten vinden plaats in de bieb en beginnen om 15.00 uur. De toegang is gratis.