Wetenschap
Nieuws

Poeptransplantatie heeft meeste impact

Overal schieten nieuwe initatieven om de maatschappelijke relevantie van onderzoek te meten als paddestoelen uit de grond. Een fenomeen dat bekend staat als altmetrics. Maar welke artikelen in Wageningen scoorden de afgelopen jaren dan het hoogst?
Rob Ramaker

Illustratie: Yvonne Kroese

Het is lastig om de maatschappelijke impact van wetenschap nauwkeurig te meten. Het bedrijf Altmetric probeert dit sinds 2011 door voor elk artikel te turven hoe vaak het wordt aangehaald in bijvoorbeeld (sociale) media en op wetenschappelijke platforms. Dit wordt uitgedrukt in één score.

Welke Wageningse artikelen hadden sinds die tijd de grootste impact?

1 De poeptransplantatie

In dit artikel, gepubliceerd in the New England Journal of Medicine (NEJM) tonen Wageningse microbiologen, met collega’s uit Amsterdam en Leiden, dat poeptransplantaties effectiever zijn tegen hardnekkige darmontstekingen dan antibiotica.

2 Het geurvermogen van malariamuggen

Onderzoeker Renate Smallegange laat in Plos ONEzien dat muskieten besmet met malaria een sterkere voorkeur hebben voor de menselijke geur dan muskieten die niet zijn besmet. Dat is een interessant resultaat voor bestrijders van malaria.

3 Eenzijdige voedselvoorziening

De Wageningse promovendus Colin Khoury, die zijn werk verricht aan het instituut CIAT in Colombia, liet in PNAS zien dat de wereld voor het leeuwendeel van zijn voedsel steeds meer leunt op een klein aantal gewassen. Het maakt de voedselvoorziening kwetsbaar voor verstoringen.

De laatste jaren ontstaan allerlei nieuwe manieren om de – maatschappelijke – relevantie van wetenschappelijk onderzoek te meten. Dit worden ook wel altmetrics (een samentrekking van alternative metrics) genoemd.

Meer weten over altmetrics? Je leest het in Resource #12 die vanaf morgen overal op Wageningen UR in de bakken ligt.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.