Foto’s: Kjeld van Bommel (TNO)
Al enkele decennia wordt onderzoek gedaan naar driedimensionaal printen. De laatste jaren raakt het fenomeen in een stroomversnelling. Het is goedkoper, toegankelijker en geniet meer bekendheid. Het printen van plastic hebbedingetjes, onderdelen of schaalmodellen is maar één van de mogelijkheden. TNO-onderzoeker Kjeld van Bommel onderzoekt bijvoorbeeld de mogelijkheden om voedsel te printen. Morgen vertelt hij er alles over tijdens het Science Café in Wageningen.
Neem het bovenstaande koekje, niet gebakken maar 3D-geprint. Laagje voor laagje werd een mengsel van bloem, suiker en vet neergelegd. Elke nieuwe verdieping werd volgens een ontwerp met een laser vast ‘gebakken’ aan de eerdere lagen. Achteraf was het ongebakken poeder eenvoudig weg te vegen. Elk koekje kreeg van de makers een andere smaak; Zo proef je pepernoot wanneer je in de vijfhoek bijt. Het is nog maar een vingeroefening. Wie weet wat er over enkele jaren op het menu staat in fancy restaurants?
## Een 3D-geprint Fabergé ei. Gemaakt van meringue die is gevuld met onder meer (diervriendelijke)
foie gras mousse.
Een 3D-printer van voedsel. Morgen tijdens het Science Café zullen er ‘reguliere’ 3D-printers aanwezig zijn. Het duurt nog even voordat de borrelhapjes daadwerkelijk worden geprint.
Wonderlijke wortels. De onderzoekers hebben wortels gekookt en gepureerd. Door gelatine als bindmiddel te gebruiken, zijn er opnieuw wortels van gemaakt. Het lijkt een frivool trucje maar de onderzoekers hopen zo in de toekomst voedingproducten aan te passen op individuele consumenten.
Wil je meer horen over 3D-printen tijdens het Science Café Wageningen. Kom op 26 februari vanaf 19.45 uur naar het Science Café in café Loburg. Toegang is gratis.