Wetenschap
Visie

Meer kunstmest

Het gebruik van kunstmest in de wereld blijft de komende jaren stijgen, voorspelt de wereldvoedselorganisatie FAO. In 2018 zal het kunstmestgebruik 25 procent hoger liggen dan in 2008. De groei vindt vooral in Afrika plaats. In Europa zal het kunstmestgebruik dalen. Dat is goed nieuws, vindt Martin van Ittersum, hoogleraar bij Plantaardige productiesystemen.
Albert Sikkema

‘Het is goed om te zien dat het kunstmestgebruik in Europa verder afneemt. In Noordwest-Europa dalen de verkoopcijfers. Veel bodems hier zijn verzadigd met fosfaat. Dat geldt ook voor China, daar moet het kunstmestgebruik ook omlaag om het milieu en grondstoffen te sparen.’

Waarom is de stijging van het gebruik dan toch goed nieuws?

‘Ik vind vooral de stijging in Afrika hoopvol. Collega Joost Wolf liet me juist cijfers zien uit Ethiopië, het stikstofgebruik is de afgelopen jaren verdubbeld, fosfaatgebruik is verdriedubbeld. Dat vertaalt zich in hogere landbouwopbrengsten. Veel Afrikaanse bodems hebben meer meststoffen nodig om de voedselproductie te verbeteren. In veel Afrikaanse landen gebruiken de boeren tussen de 0 en 20 kilo stikstof per hectare. Dat is te weinig om goed te kunnen boeren.’

Is kunstmest nodig om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren?

‘Om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren, moet je een combinatie hebben van kunstmest, gewasresten en organische mest. Alleen organische mest geeft niet genoeg nutriënten aan de bodem. Maar een hoge kunstmestgift heeft geen zin als een bodem te weinig organische stof bevat of te zuur is.

Ethiopië subsidieert kunstmestgebruik. Is dat nodig?

‘Subsidies kunnen helpen. Je moet je realiseren dat veel Afrikaanse boeren aan het begin van het seizoen, wanneer ze kunstmest nodig hebben, geen geld hebben. Een subsidie kan er voor zorgen dat ze toch kunstmest kunnen gebruiken.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.