Drukke online jaaropening

De opening van het academisch jaar vanmiddag wordt drukker bezocht dan ooit. Het is de eerste online.
Foto: Shutterstock

Grote bijeenkomsten op de campus zijn door corona nog steeds uit den boze. En dus vindt de opening van het academisch jaar vrijwel volledig online plaats. Alleen een heel klein gezelschap van zo’n dertig mensen is op de campus fysiek bij elkaar. De rest volgt de bijeenkomst online. Daarvoor hebben zich liefst 931 mensen aangemeld.

Grutto!

Oorzaak voor die drukte is hoogstwaarschijnlijk de keuze van de key-note speaker Melchert Meijer zu Schlochtern. De cameraman van Rubin Smit Productions gaat fragmenten laten zien van de nieuwe Nederlandse natuurfilm Grutto! en doet zijn verhaal bij die beelden. Dat is een premiere; de film is nog in productie. De verschijning staat voor ergens eind volgend jaar op de rol.

De film illustreert het thema van de jaaropening: Natuur en Landbouw, een voortdurende balanceeract. De grutto heeft het, als slachtoffer van die act, in ons land erg moeilijk om te overleven. De intensieve veehouderij heeft de natuurlijke omgeving van de grutto ernstig aangetast.

Jonge onderzoekers

Naast Meijer zu Schlochtern spreken twee jonge onderzoekers over het thema. Het zijn Ali El-Hakeem en Raimon Ripoll-Bosch. Promovendus El-Hakeem (Centre for Crop Systems Analysis) onderzoekt het effect van bodembedekkers op de productiviteit en de duurzaamheid van de landbouw. ‘Mijn take-away-message is dat zowel diversiteit als innovaties nodig zijn voor een duurzaam landbouwsysteem.’

Om verlies aan biodiversiteit tegen te gaan zijn balanceeracts op meerdere fronten nodig

Raimon Ripoll Bosch, onderzoeker Dierlijke Productiesystemen

Postdoc Ripoll Bosch (Dierlijke Productiesystemen) onderzoekt de complexe relatie tussen natuur en voedselsystemen. Het gaat daarbij volgens hem niet alleen om natuur versus landbouw. ‘Het verlies aan biodiversiteit is een veelzijdiger probleem, dat ook gaat over verschillende wereldbeelden. Omdat probleem aan te pakken, is volgens Ripoll Bosch binnen WUR meer samenwerking nodig.

Wereldbeelden

‘Biodiversiteit is altijd het domein van de omgevingswetenschappen geweest’, zegt Ripoll-Bosch. ‘Maar we moeten ook de plant- en dierwetenschappen erbij betrekken. ‘Om verlies aan biodiversiteit tegen te gaan zijn balanceeracts op meerdere fronten nodig, in verschillende contexten en verschillende wereldbeelden.’

De jaaropening vindt vanmiddag tussen 15.00-16.30 uur plaats. Het officiele programma begint om 15.25 uur. De vooraanmelding is gesloten, maar inloggen kan vanaf 15.00 uur weer.  

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.