Dat blijkt uit de plannen die initiatiefnemers BOEi/Van Swaay hebben ontwikkeld voor de invulling van het terrein Aula en omgeving. De plannen werden gisteravond in de Aula aan de omwonenden gepresenteerd. Plannen, in meervoud, want veel is nog onzeker. BOEi/Van Swaay hebben liefst vier alternatieve invullingen van het gebied ontwikkeld.
Bioscoop
Vast element in die plannen is de verhuizing van het Heerenstraattheater naar het gebied. De bioscoop krijgt op de nieuwe locatie de beschikking over vier geheel of gedeeltelijk ondergrondse filmzalen met elk 50 stoelen. Dat is een zaal meer dan de bisocoop nu heeft. De Aula wordt een ‘cultuurhuis’, die behalve als vijfde filmzaal ook te gebruiken is voor tal van andere culturele evenementen. De Aula blijft uiterlijk ongemoeid. Daarmee wordt tegemoetgekomen aan kritiek van WUR op een eerder plan van BOEi/Van Swaay.
Een uitbreiding van hotel De Wereld maakt ook deel uit van de vier alternatieven. Het hotel heeft nu 15 kamers. Dat is volgens exploitant Wiebe de Vries te weinig om de kwaliteit te bieden die hem voor ogen staat. In de plannen is uitbreiding voorzien naar 30-35 kamers, zodat ook groepen kunnen worden ontvangen. Die uitbreiding komt in een nieuw gebouw achter en verbonden met het hotel.
Woontoren
Een derde constante in de plannen is woningbouw. Op dit punt verschillen de vier alternatieven het meest van elkaar. Woningen komen in ieder geval in de voormalige universiteitsbibliotheek achter de Aula; in het meest ambitieuze plan verschijnt er een woontoren van tien verdiepingen naast dat gebouw. In andere varianten is die toren lager en komen er ook extra bouwlagen bovenop de voormalige bieb. In één variant wordt het huidige parkeerterrein volgebouwd.
BOEi/Van Swaay zal uiteindelijk met één van de vier plannen de strijd aangaan met concurrent Oostereng Groep, die van de Aula een debatcentrum wil maken. Welke van de vier varianten daarvoor wordt gekozen, hangt onder andere af van de reacties van burgers. Op 4 november presenteert BOEi/Van Swaay de plannen aan de Wageningse bevolking. WUR, eigenaar van de Aula en de voormalige bieb, bepaalt uiteindelijk welk plan de voorkeur krijgt.