Wetenschap
Natuur & milieu

Strandjutten op Spitsbergen

De Wageningse onderzoeker Wouter Jan Strietman vertrekt zaterdag 20 mei naar Spitsbergen. Hij wil de herkomst van aangespoeld afval achterhalen.
Didi de Vries

Foto: Koos Dijksterhuis

Jaarlijks verzamelen toeristen duizenden kilo’s afval op de stranden van Spitsbergen. Onderzoeker Wouter Jan Strietman van Wageningen Economic Research onderzoekt waar dit afval vandaan komt. Hij vertrekt op 20 mei vanuit Vlissingen naar de arctische eilanden Jan Mayen en Spitsbergen om de herkomst van aangespoeld afval te traceren.

Strietman probeert van elk stuk afval aanwijzingen te vinden die naar de bron leiden. ‘Een visnet kan van een kabeljauwvisser komen of van een andere soort visserij. En het kan afgesneden zijn of losgescheurd’, legt hij uit. Afgesneden netten wijzen op doelbewuste acties van vissers die de zee vervuilen. Huishoudelijk afval kan van schepen komen of spoelt via rivieren in zee om met de stroom mee te stranden op Spitsbergen. Door de vervuiler te identificeren wil Strietman in gesprek gaan met vertegenwoordigers van de vervuilende sectoren.

Een visnet kan van een kabeljauwvisser komen of van een andere soort visserij

Wouter Jan Strietman

Het is niet voor het eerst dat afval op de stranden van Spitsbergen wordt verzameld en onderzocht. Al een paar jaar organiseert Oceanwide Expeditions tours waarbij toeristen en inwoners van Spitsbergen vrijwillig afval van stranden rapen. Daarnaast inventariseert het Norwegian Polar Institute elk jaar wat voor soort afval op twee stranden van Spitsbergen ligt, maar in beide gevallen wordt de bron van afval niet onderzocht.

Strietman voert het onderzoek niet alleen uit. Eelco Leemans, adviseur bij Clean Arctic Alliance, gaat met hem mee.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.