© Marte Hofsteenge
Her en der verschijnen al tenten op de campus; de voorbereidingen voor zaterdag zijn in volle gang. Dat is nodig ook, want er worden duizenden bezoekers verwacht, zegt Susanne Laven, communicatiemedewerker en #WUR100FEST-organisator. ‘Via de website hebben we ruim drieduizend inschrijvingen, en het Facebook-event wordt gevolgd door vierduizend mensen. Daar zit natuurlijk wat overlap in, maar veel mensen nemen ook partners of kinderen mee. Precieze aantallen schatten is dus moeilijk, ook omdat het weer daar een rol in speelt. Maar dat ziet er goed uit voor zaterdag.’ Qua capaciteit is er veel mogelijk. ‘Op de campus is meer dan genoeg ruimte. Maar als je bij een van de binnen-optredens wil zijn, zou ik zeker op tijd komen. Daar is meestal beperkt plek. Buiten kan je er eigenlijk altijd wel bij.’
De doelgroep is erg breed: studenten en medewerkers, inclusief partners en kinderen. Dat zijn mensen van nul tot vijfenzestig. Hoe maak je daar een programma voor?
‘We hebben besloten om er echt een festival van te maken. Met veel verschillende podia, zodat mensen hun eigen programma kunnen kiezen. Een tijd terug hebben we een oproep gedaan: ‘Wie vindt het leuk om op te treden op ons festival?’ Daar kwamen toen zoveel goede en diverse reacties op, dat we nu zo’n zestig acts hebben. Met voor iedereen wel wat leuks. En in elke act zit dus iemand die aan WUR is verbonden. Ik hoop dat iedereen iemand op het podium ziet die ze kennen.’
Wat zijn volgens jou hoogtepunten in het programma?
‘Wat ik echt heel tof vindt is dat we een Italiaanse folkrock band hebben, die speciaal voor ons met de auto helemaal hiernaartoe zijn komen rijden. C’esco e musicanti di brahma. Zij schijnen heel goed te zijn. Ze spelen in het amfitheater van Orion. Maar eigenlijk heb ik niet echt één hoogtepunt: het is de diversiteit van het geheel die het mooi maakt. ’s Middags zijn er films, toneel, colleges, en is er ook veel te doen voor kinderen. Vanaf zeven uur is op bijna elk podium muziek, dus dan kan je lekker los.’
Er is gratis toegang, maar eten en drinken kost natuurlijk geld. Heb je tips voor bezoekers die wat minder te besteden hebben?
‘Als je heel erg van ijs houdt, moet je ’s middags al komen, want van 15.00 tot 15.30 is er gratis biologisch schepijs. Van 17.00 tot 18.30 is er happy hour: het Hoppy 100 Years biertje kost dan één euro in plaats van twee. En de prijzen van het eten en drinken zijn voordeliger dan op een normaal festival.’
Lees meer:
Hoppy 100 Years biertje: niet zo hoppig als naam doet vermoeden
We zijn 100! (video + fotoserie)