‘Iedereen hier helpt elkaar’

Wie? Elna Memelink (22), BSc International Land and Water Management Wat? Stage bij het Blue Deal programma Waar? Ada Foah, Ghana

Tekst: Monique van Schie

‘Het Blue Deal programma is een internationaal programma van de ministeries van Buitenlandse Zaken, Infrastructuur en Waterstaat en alle waterschappen. Het ambitieuze doel is om 20 miljoen mensen in 40 stroomgebieden wereldwijd te helpen aan schoon, voldoende en veilig water.

Duurzaam beleid

Ik was betrokken bij de projecten in het zuiden van Ghana, waar de focus ligt bij de Volta Delta, het stroomgebied van de rivier de Volta in Ghana en omringende landen, ook wel de Lower Volta Delta genoemd. Mijn thesis gaat over in hoeverre belanghebbenden participeren bij het opzetten en opereren van een nieuw bestuur in de Lower Volta Delta en rondom de nabijgelegen Keta Lagoon.

Het lokale leven

Ik woonde bij een plaatselijke NGO in Ada Foah, een klein dorp aan het uiteinde van de Volta aan de kust. Dit is een hele mooie omgeving door de rivier en het groen daaromheen. Helaas was alles wel bezaaid met plastic afval, vooral de stranden lagen helemaal onder. Dit is deels van de lokale inwoners, maar veel is aangespoeld vanuit grote steden zoals Accra. Ik woonde tussen de lokale bevolking en werd ondergedompeld in de Ghanese cultuur. Tegelijkertijd was ik zelf natuurlijk ook een opvallend verschijnsel. In de lokale taal Dangme is het woord voor blanke ‘bofono’ en overal waar ik kwam was er wel iemand die dat naar me riep. “Bofono, bofono! How are you?”

Ghanese kookles

Bij ons thuis kookte altijd een Ghanese vrouw uit het dorp, zij was echt als een moeder voor ons. Ze wilde heel graag dat ik ook Ghanees leerde koken zodat ik dat hier in Nederland weer aan mijn moeder kon leren. Elke avond stonden we samen in de keuken en liet ze mij spartelen met alle kruiden en dingen om de perfecte stew in elkaar te zetten.
In Ghana is een grote gemeenschapszin. Iedereen let op elkaar en het is heel vanzelfsprekend om elkaar even te helpen. Iedereen groet elkaar en maakt een praatje met elkaar.

Theorie en werkelijkheid

Tijdens je studie in Wageningen leer je altijd dat je lokale stakeholders zoals boeren en vissers moet betrekken bij het beleid, maar dit bleek in praktijk moeilijk haalbaar. Het Nederlandse team van Blue Deal is bijvoorbeeld maar vier keer per jaar voor een week in Ghana, en dat is niet genoeg tijd voor een brede aanpak. Je kunt je aan deze verschillen storen, maar ik vond het juist erg leerzaam om te zien hoe het “in het echt” gaat.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.