© Shutterstock
Die forse duikeling heeft Wageningen volgens de organiserende studentenvakbond LSVb te danken aan de drempels die zijn opgeworpen voor particulieren om huizen aan studenten te verhuren. De gemeente Wageningen hanteert sinds vorig jaar een quotum van het aantal studentenhuizen per straat. In maximaal vijf procent van de huizen in een straat mogen studenten wonen.
Maastricht
Wageningen heeft volgens de LSVb op dit punt het strengste beleid van alle dertien studentensteden. Dat kost in de competitie 10 van de 12 punten die het vorig jaar haalde. Het minst van alle gemeenten. Wageningen tuimelt daarmee van de één na hoogste naar de één na laagste plek. Maastricht scoort dit jaar het beste. De lijst wordt na Wageningen afgesloten door Tilburg.
De LSVb, Kences (kenniscentrum studentenhuisvesting) en Vastgoed Belang (branchevereniging particuliere verhuurders)
reiken voor het derde jaar op rij de prijs voor de Beste Studentenkamerstad uit. De drie beoordelen de prestaties van de gemeenten met een grote studentenpopulatie. Naast het kamerbeleid doet Wageningen het ook het slechtst wat de voorlichting aan studenten betreft.
Idealis
De gemeente doet het daarentegen volgens de LSVb uitstekend op het gebied van de corporaties. De samenwerking met huisvester Idealis en WUR is ‘erg goed’ en goed voor 14 van de maximale 15 punten. Voorbeeld daarvan is de jaarlijkse Monitor Studentenhuisvesting die een prognose geeft van de studentenaantallen en de bouwopgave.
Wageningen tweede ‘kamerstad’
Wageningen limiteert het aantal studentenhuizen in woonwijken