In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de wereld tegen. Zeyneb Gokce (28), masterstudent Environmental Sciences uit Turkije, deelt haar recept voor artisjok dolmas.
‘Stel vandaag is een feestdag en je zit samen met je familie aan een grote tafel. Wat zie je? Een bord dat ogenschijnlijk vol ligt met kleurrijke bloemen. Gevulde artisjok met olijfolie is een heerlijk gerecht. Telkens als ik gevulde artisjok zie, moet ik denken aan een avondmaaltijd voor gasten of familie en voel ik me meteen thuis.’
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui, fijngehakt
- 500g wortels, aardappelblokjes en doperwtjes
- 6 artisjokbodems
- ¼ glas kokend water
- verse dille
Voor de saus:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 citroen
- ½ theelepel suiker
- 1 theelepel zout
Bereidingswijze
- Snijd de aardappel en wortel in kleine dobbelsteentjes. Kook samen met de erwten;
- Hak de ui fijn en fruit deze in 5 minuten goudbruin;
- Giet de wortels, aardappels en doperwten af en voeg deze toe aan de ui. Bak gedurende 3 minuten;
- Voor de saus meng je 2 eetlepels olijfolie, het sap van een halve citroen, een halve theelepel suiker en een theelepel zout in een kom;
- Voeg de zes artisjokbodems met de holle kant naar beneden aan toe aan de groenten, voeg de saus en ¼ glas kokend water toe aan de pan en sluit deze af met een deksel;
- Breng aan de kook, draai de warmtebron laag en laat gedurende 25-30 minuten zachtjes stoven tot de artisjokbodems zacht zijn;
- Vul de artisjokken met de groenten;
- Serveer met fijngehakte dille.
Tip: Om te voorkomen dat de artisjokken verkleuren terwijl je het eten klaarmaakt, kun je ze in water met citroensap plaatsen tot ze gebruikt worden.
Welk gerecht doet jou aan thuis denken? Deel het met Resource door te mailen naar resource@wur.nl en win een Aurora-eetbon van 10 euro als jouw gerecht wordt gepubliceerd!