In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de wereld tegen. Xiaoyong Zhang, China coördinator van WUR, deelt het recept voor een Chinees nieuwjaarsgerecht.
‘Tang Yuan is een balletje rijst, gevuld met suiker, zwarte sesamzaadjes, pinda en Osmanthus-bloemen of bonenpasta. De ronde vorm van de bal staat voor het samenkomen van familie. In mijn geboortestad Hubei kondigt Tang Yuan de komst van het nieuwe jaar aan, net zoals de oliebol in Nederland. Ik heb mijn recept aangepast door de suiker te vervangen door Wageningse honing. Ik noem het Tang Yuan met een Wagenings tintje.’
Ingrediënten: (voor 20 bolletjes)
- 80 g zwarte sesamzaadjes
- 6-8 eetlepels Wageningse honing
- 130 g kleverige rijstebloem
- 6 eetlepels lauw water
Bereidingswijze:
- Rooster de sesamzaadjes in een koekenpan op een laag vuur;
- Maal de afgekoelde zaadjes fijn;
- Voeg de honing toe tot het geheel een stevige, gladde massa vormt;
- Verdeel de massa in 20 porties, draai van elke portie een balletje. Zet deze opzij;
- Voeg in een mengkom lauw water aan de kleverige rijstebloem toe, al roerend met eetstokjes;
- Kneed met de hand tot een soepel deeg en rol er 20 balletjes van;
- Druk elk balletje deeg plat; plaats een honing-sesam balletje in het midden en vouw het deeg om het honingballetje heen. Herhaal dit 20 keer;
- Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Plaats de Tang Yuan voorzichtig één voor één in het water. Duw de balletjes voorzichtig met de achterkant van een lepel rond, zodat ze niet aan de bodem van de pan plakken;
- Als de balletjes naar de oppervlakte drijven zijn ze gaar;
- Serveer warm met een kommetje soep.
Welk gerecht doet jou aan thuis denken? Deel het met Resource door te mailen naar resource@wur.nl en win een Aurora-eetbon van 10 euro als jouw gerecht wordt gepubliceerd!
Definitely will try this one, Xiaoyong!