Terugkijken op 2021 in 15 artikelen

Leesvoer voor je kerstvakantie.
schaatsen op de Forumvijver Schaatsers op de Forumvijver. Foto Guy Ackermans

We slaan de clichés over hoogte- en dieptepunten even over, maar konden het niet laten toch een selectie artikelen te maken die – wat ons betreft – nog een keer een podiumplaatsje verdienen. Van de Olympische successen en de gratis CRISPR-Cas-patenten via het kamertekort en je familie missen in coronatijd, naar het laatste stukje bos op de campus. En een bescheiden blik in de toekomst met een visie op natuur- en landbouwbeleid en de ethiek van insectenkweek.

1 Het goede nieuws

‘Onze’ Olympische sporters deden het goed de afgelopen zomer. We vroegen twee studerende topsporters hoe ze de Spelen beleefden.

Interview: Olympische medaille-winnaars van WUR

Groot nieuws aan het begin van het academisch jaar: de patenten van CRISPR-Cas werden vrijgegeven voor organisaties die ze willen gebruiken om iets te doen aan het wereldvoedselprobleem. Hoe kwam microbioloog John van de Oost op het idee, en wat kunnen we nu daadwerkelijk met deze patenten?

WUR stelt CRISPR-Cas patenten gratis beschikbaar

Wat is de reikwijdte van de Wageningse CRISPR-Cas patenten?

Wat was het mooi afgelopen februari, en koud. De Forumvijver stond al snel vol met schaatsers. Fotograaf Guy Ackermans legde het vast.

Schaatsen op de campus in beeld

In juli werd studente Ellen van der Kolk als stadsdichter van Wageningen. We spraken haar over dichten op je 8e en leven op je eigen manier. Lees het hier terug.

Stadsdichter op de campus

2 Minder leuk

We willen het c-woord niet noemen, maar het virus bepaalde wel een groot deel van het afgelopen jaar. Reizen was geen vanzelfsprekendheid meer. Moeilijk, als je ver van huis werkt of studeert en niet terug kan bij slecht nieuws.

Zorgen om thuis – ‘Het is moeilijk om nu niet bij je familie te zijn’

Het kamertekort is nooit helemaal weggeweest. Een ramp als je een plekje zoekt, maar volgens de universiteit valt het allemaal wel mee. Waar ligt de waarheid?

Het kamertekort is vooral een kwestie van perspectief

Het groenste stukje campus kwam weer vaak in het nieuws. Bomen werden – al dan niet legaal – gekapt en een rondweg dreigde het bosje nog kleiner te maken. Een korte geschiedenis van het Dassenbos.

Groen erfgoed op de campus: het Dassenbos

3 De toekomst

Precisielandbouw: een veelbolovend woord. Maar wat betekent het in de praktijk? We namen een kijkje bij drie boeren.

De precisielandbouwer: Van boerenverstand naar digitaal vernuft

Insecten zijn de toekomst. We gaan ze eten, we gaan ze aan onze koeien voeren, oftewel: de nieuwe stal is een insectenstal. Hoe ethisch is dat?

Over de morele verschillen tussen koeien en krekels

Kennis van de natuur is niet alleen een zaak van de wetenschap, betoogt Bas Verschuren. Natuur heeft culturele waarde, en die moeten we gaan gebruiken om natuur te beschermen.

Cultuur beschermt natuur

De wereld verbeteren: dat wil iedereen wel. Maar hoe pak je dat aan? Vijf tips van Alumnus Nine de Pater, campagneleider Milieudefensie in klimaatzaak tegen Shell.

5 tips om de wereld te verbeteren

4 Om nog eens in te duiken

Studenten leren over natuur, maar zitten de hele dag binnen. Dat moet anders kunnen, dacht docent en schrijver Koen Arts. Na zijn jaar buiten slapen ontwikkelde hij een vak met ‘buitenvaardigheden.’

Academisch vuur maken

Regelmatig spoelen er walvissen aan. Meestal ruimen we die snel op. Wat zou het de natuur opleveren als we hem laten liggen? Een verhaal voor ná het ontbijt.

Rotten op een zandplaat

Lekker, vakantie. Maar we kunnen niet op stap naar de Ikea of het restaurant. Is het bos nog steeds blij om ons te zien?

De natuur zoekt rust. Maar de mens ook

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. Mooie foto van Guy Akkermans. Alleen jammer dat de schaatsers door de WUR werden weg gestuurd van de vijver bij het Forum. Was er eindelijk een mogelijkheid dat mensen hun batterij konden opladen met buitenpret, wordt het schaatsen daar verboden, terwijl dat voorgaande jaren wel mocht.