50 tinten groen

In Wageningen barst het van de groene clubjes, verenigingen en actiegroepen. Je ziet door de bomen haast het bos niet meer. Met deze wegwijsboom raak je niet verdwaald.
Illustratie Yvonne Kroes

LEKKER verantwoord

Voor de liefhebbers van lekker duurzaam eten is er meer dan genoeg te doen. Interesse in plantaardig eten? Sluit je aan bij de gloednieuwe Vegan Association Wageningen. Naast samen eten en kookworkshops zijn er ook quizzen, lezingen, filmavonden en uitjes. Of ga een keer naar het tweewekelijkse vegan eetcafé in ecodorp Ppauw.

Liever zelf in je eigen keuken aan de slag? Kook met lokale seizoensproducten door je aan te melden voor de groentetas van Wageningen Environmental Platform. Heb je hiermee iets heerlijks gekookt, maar is het te veel om zelf op te eten? Deel het in de Foodsharing Wageningen Facebookgroep; je kan de restjes in de koelkast van THUIS achterlaten. In deze woonkamer van Wageningen kun je trouwens ook terecht voor andere activiteiten, lezingen en workshops.

Groene vingers

Liever zelf voedsel verbouwen? Dat kan bij de Creative Garden Wageningen @ de Hoge Born en Wageningen Student Farm. Bij deze initiatieven run je samen met anderen een moestuin met groenten, paddenstoelen, bloemen en kruiden. Hier kun je wat je bij je studie hebt geleerd in de praktijk brengen, maar ook vooral gezellig samen tuinieren en eten.

Bij stichting Boerengroep kun je terecht voor stages bij duurzame en innovatieve boerenbedrijven. Ook organiseert deze club elke zomer de Farm Experience Internship waarbij je aan de slag gaat op duurzame agrarische bedrijven, van biologische boerderij tot voedselbos.

Hou jij van wandelen en schoonmaken? Doe mee aan de maandelijkse schoonmaakwandelingen van Wageningen Schoon. Zet je je liever in voor natuur- en landschapsbehoud in en om Wageningen? Doe mee aan de aanplantacties van Mooi Wageningen.

Voeding voor de geest

Hoe richten we de wereld milieuvriendelijk en sociaal rechtvaardig in? Organisaties zoals OtherWise en Rurale Universiteit Wageningen (RUW) stellen vragen, stimuleren de dialoog en helpen je om met een kritische blik naar de wereld te kijken.

Boerengroep doet dit ook, maar dan met een focus op de landbouw. Het jaarthema van de Boerengroep in 2020 is landbouw en klimaatverandering. Boerengroep zit ook achter het Inspringtheater, een improviserende theatergroep die problemen op speelse manier aankaart.

Dan is er nog RENEW: Restoration Network Wageningen. Deze club draait om één ding: het herstellen van ecosystemen. Hoe doe je dat eigenlijk? Door mensen bij elkaar te brengen, lesprogramma’s te ontwikkelen en op excursie te gaan naar ecosysteemrestoratieprojecten.

Tijd voor actie

Ideeën om de universiteit groener te maken? Loop eens binnen bij Green Office en Wageningen Environmental Platform in Forum C239. Zij helpen je om jouw initiatief te realiseren. Of benader studentenraadspartij S&I (Sustainability & Internationalization); als studentenraadspartij mogen zij voorstellen indienen bij WURs Raad van Bestuur.

Je kan je natuurlijk ook aansluiten bij een actiegroep als Extinction Rebellion. Naast protestacties en klimaatmarsen organiseren zij ook discussies en lezingen over de koers van de universiteit.

Meer het type om het nuttige met het aangename te combineren? Op 13 juni is de eerste editie van Globus, een duurzaam festival georganiseerd door WUR-studenten. Alle winst die wordt gemaakt gaat naar de bescherming van regenwoud in Costa Rica.

Bij studentenverenigingen zijn het de DuurCo’s die leden inspireren tijdens duurzaamheidsweken en uitzoeken hoe de vereniging groener kan worden.

Kun je nog steeds niet kiezen? Hou de kanalen van de Green Active Network Wageningen in de gaten en ga naar een van hun borrels waar verschillende groepen samenkomen. Of doe mee aan een van de Regreenings: dé ontgroening om kennis te maken met de groene organisaties.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.