Smaken van WUR: Pepernoten

Goedheiligman Sint Nicolaas deelt zijn recept voor de beste pepernootjes.
Foto: Sint Nicolaas (eeuwenoud), pakjesbezorger

In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de wereld tegen. Goedheiligman Sint Nicolaas deelt zijn recept voor de beste pepernootjes.

Ingrediënten:

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram basterdsuiker
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 125 gram boter, koud en in kleine stukjes gesneden
  • snufje zout
  • 2 eetlepels melk

Bereiding:

  1. Doe alle ingrediënten behalve de melk in een kom en meng goed door elkaar;
  2. Voeg de melk toe en kneed er een mooi soepel deeg van. Te droog? Voeg nog een drupje extra melk toe. Kneed niet te lang: als de boter te warm wordt, heeft dat gevolgen voor de structuur van de pepernoten;
  3. Als het deeg soepel is, maak je er een bal van. Verpak in plasticfolie en leg het minimaal een half uur in de koelkast;
  4. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C;
  5. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en haal het deeg uit de koelkast. Maak er kleine deegbolletjes van. Leg ze op de bakplaat en druk ze een beetje plat;
  6. Zet de bakplaat in de oven en check na ongeveer 15 minuten. Zijn de pepernoten nog erg zacht? Vijf minuutjes extra. Laat afkoelen en smullen maar!

Welk gerecht doet jou aan thuis denken? Deel het met Resource zodat we allemaal kunnen meegenieten. resource@wur.nl.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.