Het kamertekort is vooral een kwestie van perspectief

Studenten zeggen dat concurrentie moordend is; universiteit en Idealis vinden het meevallen.
Deel van een voordeur met bellen ernaast. Foto Joris Schaap


Tekst Coretta Jongeling met medewerking van Marloes Klaasse

Hoe het gesteld is met de kamernood in Wageningen hangt vooral af aan wie je het vraagt. Studenten laten weten dat de concurrentie moordend is. De universiteit en studentenhuisvester Idealis vinden dat het allemaal wel meevalt.

De cijfers

Ruim 2800 aspirant-studenten en phd’ers schreven zich in de aanloop naar dit academisch jaar in op ROOM.nl, het kamerplatform van Idealis en DUWO, op zoek naar een kamer. 1598 studenten vonden via die weg een plekje. De overige studenten hebben via een andere weg onderdak gevonden, zijn niet actief op zoek, of reizen noodgedwongen elke dag op en neer.

Van alle beschikbare kamers op ROOM.nl worden er elk jaar 875 gereserveerd voor eerstejaars studenten, zowel internationale als Nederlandse, die hier voor langere tijd komen en voorrang hebben. Uitwisselingsstudenten vallen daar niet onder. Die krijgen wel prioriteit tijdens de zoektocht naar woonruimte, net als Nederlandse studenten die meer dan 130 kilometer van Wageningen wonen.

Dit jaar stonden er 1000 studenten met voorrang ingeschreven bij ROOM.nl. Daarvan hebben 863 een plekje gevonden via de website. Wat er met de overige 137 studenten is gebeurd, is onduidelijk. Misschien zijn ze niet komen studeren in Wageningen, hebben ze op een andere manier een kamer gevonden of zitten ze bij een hospita. Of misschien zijn ze nog op zoek.

Handjevol

Er is een tekort van zo’n 22.000 studentenkamers in Nederland, volgens het Kenniscentrum Studentenhuisvesting. In Groningen bezetten studenten een universiteitsgebouw als actie tegen de woningnood, Universiteit Twente stuurde internationals die nog geen kamer hadden een mail waarin ze vroegen hun studie te heroverwegen. Zo ver kwam het hier niet. Hoe groot het kamertekort in Wageningen is, is lastig te achterhalen. Bovendien is september een momentopname, later in het jaar komen er meer kamers vrij doordat studenten afstuderen. Het valt hier relatief gezien wel mee, zeggen zowel de universiteit als Idealis. Maar wat betekent dat?

Harde cijfers over het aantal studenten dat actief op zoek is naar een kamer in Wageningen, kan Idealis niet geven, zegt Louise Dijkmans, specialist marketing & communicatie bij Idealis. ‘We zien hoeveel mensen er ingeschreven staan op ROOM.nl, maar dat wil niet zeggen dat ze geen woonruimte hebben gevonden. Sommige studenten blijven ingeschreven voor het geval ze later nog eens willen verhuizen. Meestal worden we wel gebeld als mensen niks hebben. We hebben welgeteld één student aan de telefoon gehad die echt omhoog zat.’ Kunnen ze een inschatting geven hoeveel studenten er nog op zoek zijn? ‘Het gaat niet om grote aantallen, hooguit een handjevol.’

Inhaalslag

De universiteit ziet ook geen grote problemen. ‘Er staan geen internationale studenten meer op onze lijst van zoekenden,’ zegt Ingrid Hijman, hoofd Student Service Centre. ‘We houden zelfs altijd nog een paar extra kamers achter de hand voor laatkomers, maar dat was niet nodig. Het was voor uitwisselingsstudenten wel iets lastiger dan normaal dit jaar. Veel studenten zijn vorig jaar door de coronamaatregelen niet op kamers gegaan, al het onderwijs was online.’

Studenten hebben door corona een jaar langer bij pa en ma gezeten en willen nu erg graag op kamers

Ingrid Hijman, hoofd Student Service Centre

‘Nu zie je een soort inhaalslag, die studenten hebben een jaar langer bij pa en ma gezeten en willen nu erg graag op kamers. Normaal zie je dat veel onderhuurkamers naar uitwisselingsstudenten gaan, dit jaar reageren daar ook veel Nederlandse studenten op. De concurrentie is daardoor iets groter dan gewoonlijk. Maar dit geldt dus niet voor de internationale studenten die hier voor langere tijd komen, voor hen reserveren we die 875 plekken.’

Het is hier geen hotel

Toch spreken we internationals die nog op zoek zijn. Hijman: ‘Eigenlijk kan dat niet. Als studenten de instructies hebben gevolgd voor de inschrijving en op tijd hebben betaald, moeten ze nu gewoon een kamer hebben gekregen. Ze moeten wel zelf reageren op kamers, op meerdere tegelijk zelfs. Het is geen booking.com waar je gegarandeerd de kamer krijgt die je wilt.’ Oftewel: sommige studenten zijn te kieskeurig. Zowel Idealis als de universiteit zien dat de voorkeur voor zelfstandige kamers groeit.

Hijman: ‘Veel studenten denken in het begin: ik wil een zelfstandige kamer, met een eigen keuken en wc. Misschien komt dat ook wel door corona. Maar er zijn nu eenmaal niet genoeg zelfstandige kamers voor iedereen dus vaak komen ze toch op een gang terecht en dan vinden ze het uiteindelijk juist heel fijn. Dijkmans van Idealis: “We adviseren studenten om in de zomerperiode niet te kieskeurig te zijn. Later kun je dan alsnog op zoek gaan naar een mooiere kamer. En regelmatig en op tijd reageren op het aanbod is ook belangrijk in de zoektocht.”

Tent
Christiaan van Vliet, eerstejaars student Biotechnologie, heeft net als veel studiegenoten nog geen kamer gevonden in Wageningen. Hij komt oorspronkelijk uit Zwolle en zou per dag drie uur met de trein moeten reizen. In plaats daarvan kiest hij ervoor om op een camping te verblijven. ‘Ik vind kamperen leuk, doe het al mijn hele leven en weet ook wat ik doe, maar het is minder leuk als het moet voor je studie.’ Het kamperen heeft veel invloed op zijn studentenleven. Zo is zijn ritme aangepast aan het natuurlijke licht, heeft hij geen wifi of directe stroom bij zijn tent en mag hij de tent ’s nachts niet onbeheerd achterlaten. En helaas sluit de camping binnenkort. ‘Ik vraag nu zoveel mogelijk rond en vertel dat ik nu nog in een tent zit’. Hij staat ook ingeschreven bij ROOM.nl maar ook daar is de wachtlijst lang. 

Logeren
Ko May Wang kwam eind augustus vanuit de VS naar Wageningen voor zijn master Organic Agriculture. Hij logeerde eerst bij iemand op zolder en woont nu voor twee weken op de Bornsesteeg in onderhuur. ‘Het lastigste aan geen echte woonruimte hebben, is dat ik me niet kan inschrijven bij de gemeente. En zonder adres kan ik geen BSN aanvragen en dus geen bankrekening openen. Daardoor kan ik mijn beurs niet ontvangen, dat kan alleen overgemaakt worden naar een Europese rekening. De zoektocht naar een kamer kost me veel tijd en stress. Die tijd zou ik liever aan mijn studie besteden. Ik reageer overal op, via verschillende websites en social media. Luxe hoeft het niet te zijn, zolang ik ergens een bed kan neerzetten, is het goed. Maar zelfs op een onderhuurkamer voor een maand komen veertig reacties. Op ROOM.nl kreeg ik voorrang, maar ik ben nooit hoger dan plaats vier gekomen. Sinds 15 september is die voorrang eraf en sta ik weer op plaats 60-70 voor een kamer. Ik heb Idealis gemaild maar krijg geen antwoord.’  

Hotel
Richard Castelete is eerstejaars student Environmental Sciences uit Rusland. Hij slaapt in een hotel, omdat hij nog geen woonruimte heeft gevonden. Wat hij zoekt, is lastig te vinden: een appartement met meerdere kamers. ‘Ik wil alleen wonen en een extra kamer hebben. Ik heb veel familie in Europa en die zullen vaak op bezoek komen, ik verwacht dat ik bijna wekelijks gasten heb. Dat kan niet als je in een kleine kamer woont in een gedeelde gang. Bovendien wil ik echt in Wageningen wonen, niet in Ede of Renkum. Kieskeurig? Ja, dat ben ik wel. Maar ik wil mezelf gewoon fijn voelen op een plek.’ Castelete’s zoektocht heeft nog niet tot resultaat geleid. ‘Veel verhuurders willen geen student in hun appartement. Ze zullen wel bang zijn dat het een zootje wordt, of dat er elke week feest is. Het is lastig ze ervan te overtuigen dat ik niet zo ben. Als ik in oktober niks heb gevonden, zal ik wel op zoek gaan naar een onderhuurkamer, heel lang kan ik dit hotel niet betalen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.