Wat kruipt daar?

Met inspectie van de NIOO-daktuin gingen vandaag de Bodemdierendagen van start.
Gerard Korthals en Giulia Bongiorno inspecteren de daktuin van het NIOO. Foto: Roelof Kleis

Organisator en WUR-bodemexpert Gerard Korthals kantelt een boomstronk van zijn plek, om te kijken wat voor leven eronder schuil gaat. Dat is precies wat de komende anderhalve week vrijwilligers door het hele land geacht worden te doen: bodemdieren zoeken en tellen. In de tuin, onder stenen, tussen planten of in een omgewoeld stuk grond.

Citizen Science

Het Citizen Science-project dat het bodemleven centraal stelt, is inmiddels aan zijn zevende editie toe. Wat ooit begon als een aardige aanvulling op Dierendag, is inmiddels een evenement dat ruim anderhalve week duurt. ‘Om het voor mensen makkelijker te maken mee te doen’, legt Korthals uit. ‘Als je het tot één dag beperkt, kan het die dag net slecht weer zijn. Of het komt even niet uit.’

Bodemdierendagen wil mensen en vooral kinderen enthousiast maken voor het doorgaans onzichtbare leven onder de grond. Korthals: ‘Het draait in de eerste plaats om bewustwording. We bodembiologen proberen hiermee meer draagvlak te creëren bij het publiek voor het belang en het nut van een gezonde bodem.’ En de bewoners van die bodem zijn voor die gezondheid essentieel.

Rapportcijfer

Met een eenvoudige determinatietabel en een scoringskaart kan iedereen in de eigen tuin aan de slag. Die scores leveren volgens Korthals een redelijk betrouwbaar beeld op van de ecologische toestand van de tuin. ‘Een groen dak, zoals hier, scoort meestal maar een rapportcijfer 5-6. Een bestraatte tuin haalt een 6-7, een ecologische tuin al vlot een 8-9.’

Er is steeds meer belangstelling vanuit omringende landen. Ook WUR wil graag dat het internationaal wordt

Gerard Korthals, organisator Bodemdierendagen en coordinator Centrum voor Bodemecologie

Promomateriaal als het bodemdierenkwartet zorgen er en passant voor dat je ondertussen nog heel wat opsteekt ook. Dat een gewone regenworm liefst tien harten heeft, bijvoorbeeld. Of dat pissebedden hun jongen, net als de kangoeroe, in een buideltje tussen de poten met zich meeneemt. Of dat mieren tot wel vijftig keer hun eigen gewicht kunnen dragen.

Liefdewerk-oudpapier

De Bodemdierendagen zijn nu nog een puur Hollands evenement. Maar als het aan Korthals ligt, komt daar verandering in. ‘Er is steeds meer belangstelling vanuit de omringende landen. Ook WUR wil graag dat het internationaal wordt. We gaan dat oppakken. Maar daar is geld voor nodig. Op dit moment is het nog liefdewerk-oudpapier.

Het thema van de Bodemdierendagen is dit jaar Erop of Eronder, wat refereert aan de matige leefomgeving van sommige bodemdieren door droogte en vervuiling. De aftrap op het dak van het NIOO geeft een extra dimensie aan het thema: ook op daken zijn tegenwoorden bodems te vinden.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.