Het gaat om het project BeeGrateful, een start-up van Enactus, een organisatie waar studenten kennismaken met sociaal ondernemerschap. Het idee is eenvoudig maar uniek, zegt masterstudent Food Digestion and Health Zoe van Helvoirt (22), die bij BeeGrateful betrokken is. ‘We produceren insectenhotels en bevestigen die aan lantaarnpalen in het centrum van Wageningen.’
Eerder ontwikkelden de studenten al de Bee&Bees: bijenhotels die consumenten in hun tuin kunnen neerzetten. Waarom de overstap naar lantaarnpalen? Van Helvoirt: ‘In een tuin zijn er vaak al natuurlijke plekken voor bijen om te leven, maar in de stad is dat veel minder. Toen we bloembakken aan lantaarnpalen zagen hangen, zijn we op dit idee gekomen. Als bloembakken kunnen, waarom dan niet een insectenhotel?’ Vanwege lichtoverlast van die lantaarnpalen misschien? ‘We hangen de hotels halverwege de lantaarnpalen en verwachten dat het hout de gaatjes waar de insecten inkruipen, verduistert.’
Schuilmogelijkheden creëren
De gemeente Wageningen heeft de studenten geholpen met een financiële bijdrage en door lantaarnpalen beschikbaar te stellen. De locaties zijn in overleg met stadsecoloog Taric Schrader uitgezocht. Schrader: ‘Het zijn locaties met voldoende foerageermogelijkheden—waar insecten dus voedsel kunnen vinden—maar weinig schuilmogelijkheden. Bij de gekozen lantaarnpalen is altijd wel iets van groen in de buurt. Ze staan allemaal in de buurt van de stadsgrachten, wat groene oases zijn.’ Schrader, zelf WUR-alumnus, vindt het een mooi project. ‘Als mensen de bijenhotels zien, gaan ze misschien nadenken wat ze zélf kunnen bijdragen aan biodiversiteit. Daar zit de grootste meerwaarde.’
Op vrijdag 16 april zijn de bijenhotels opgehangen aan tien lantaarnpalen in het centrum. Ze zijn in samenwerking met lokale houtbewerker Hans Wisselink uit Renkum ontworpen en geproduceerd. De komende tijd zullen de studenten kijken hoe de bijenhotels het beste kunnen worden gemonitord en wat de vervolgstappen zijn.