Smaken van WUR: Jollof

In de WUR-gemeenschap zijn alle smaken van de wereld te vinden. Mercy Amegah (24), masterstudent Landscape Architecture and Planning, neemt ons mee naar Ghana.
Mercy Amegah (24) masterstudent Landscape Architecture and Planning uit Ghana

‘Jollof is een populair gerecht in Afrika. Het is rijst, gekookt met tomatensaus. Dit is een makkelijk recept om Jollof te maken. Het gerecht doet mij aan thuis denken. Daar is ‘strijd’ tussen Ghana en Nigeria wie de lekkerste Jollof maakt.’

Ingrediënten voor 2-3 personen

  • 1 rode ui
  • Verse rozemarijn en basilicum
  • 1 tl kerrie
  • 2 pepertjes
  • 2 tomaten
  • 4 el tomatenpuree
  • 1 stuk verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • rijst (3 kopjes)
  • 300 gram rundvlees (of een andere eiwitbron naar smaak)
  • 1 runderbouillonblokje
  • 4 el zonnebloemolie
  • water

Bereiding

Rundvlees

  1. Snijd het vlees in kleine stukjes;
  2. Snijd de ui in stukjes, voeg de helft toe aan het vlees;
  3. Hak de gember, pepertjes en knoflook door elkaar en voeg toe aan het vlees;
  4. Voeg zout, bouillon, rozemarijn en basilicum toe;
  5. Voeg 1 ½ kopje water toe, laat 10 minuten koken.

Jollof rijst

  1. Verhit twee el olie. Voeg het restant van de gehakte uien toe en een tl rozemarijn. Bak tot de ui gekaramelliseerd is. Voeg de tomaten toe, dek af en laat 5 minuten zachtjes doorkoken;
  2. Doe het gekookte vlees en de bouillon bij het tomatenmengsel. Roer enige tijd en voeg de tomatenpuree toe. Voeg 1 tl kerrie toe. Kook 5 minuten. Voeg 2 el olie toe;
  3. Voeg de schoongespoelde rijst bij de saus en roer goed door. Laat ongeveer twee minuten koken en voeg 4 kopjes water toe. Afhankelijk van hoeveel water de rijst opneemt, eventueel half kopje extra water toevoegen. Voeg zout toe naar smaak;
  4. Laat nog 10-15 minuten koken;
  5. Kijk tussendoor of de rijst water verliest, zo ja: voeg 1 eetlepel boter toe,  zet het vuur laag en laat zachtjes doorkoken.

Eet smakelijk!

Welk gerecht doet jou aan thuis denken? Deel het met Resource zodat we allemaal kunnen meegenieten. Stuur je recepten naar resource@wur.nl

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.