Meanwhile in… Amerika: Vrouwen- en homorechten

Masterstudent Wayne Grindle deelt zijn gedachten over de huidige situatie in het Amerika van Trump.

Tekst Machteld van Kempen

WUR is zeer divers; er werken en studeren honderden internationals. In de rubriek Meanwhile in vragen we een van hen te reageren op een gebeurtenis in het thuisland. Dit keer deelt Wayne Grindle (24), masterstudent Animal Sciences, zijn gedachten over de huidige situatie in het Amerika van president Trump.

‘Mijn grootste zorg is voor mijn vrienden thuis: veel van hen zijn vrouw of maken deel uit van LGBTQ+-gemeenschap. Mijn beste vriend is gay en maakt zich zorgen over zijn recht om te trouwen nu het hooggerechtshof voornamelijk uit conservatieve rechters bestaat. Als witte heteroman ondervind ik deze vrijheidsbedreigingen niet aan den lijve, maar mensen om wie ik geef wel. Het intrekken van het Roe vs. Wade-vonnis is een voorbeeld: als een van mijn vriendinnen in Ohio een abortus zou willen, moet ze meer dan twee uur rijden naar Pennsylvania en moet ze zowel de kosten van de reis als die van de abortus betalen. Nog afgezien van de politiek, wil ik geen kinderen grootbrengen in de Verenigde Staten. De kosten van het ouderschap zijn zeer hoog en er is geen sterk sociaal vangnet. Bovendien zijn er nog steeds vaak school shootings.

‘Op social media wordt Trump nogal eens met Hitler vergeleken. En hoewel de omstandigheden verschillen, gaat het in beide gevallen om populisten die onware dingen zeggen om hun achterban te verenigen en gemarginaliseerde groepen de schuld geven. Nu zijn dat transgenders. Ze worden slecht behandeld puur om het feit dat ze bestaan. In de VS stond vrijheid van meningsuiting altijd hoog in het vaandel, maar nu zien we de keerzijde ervan: rechtse mensen werd eerder het zwijgen opgelegd wegens het verspreiden van misinformatie en nu gebeurt hetzelfde bij mensen die opkomen voor mensenrechten.

‘Trump is geen verbinder, maar iemand zei dat hij de meest verbindende persoon in de geschiedenis is, omdat hij erin slaagt de hele wereld zich tegen Amerika te laten keren. Ik vind dat we ons niet bezig moet houden met mondiale conflicten, maar met binnenlandse kwesties. Als we onze rechten verliezen en geen informatie meer kunnen uitwisselen, kunnen we ook anderen niet helpen. We kunnen niet opkomen voor anderen als we dat niet voor onszelf kunnen.

‘Mijn Nederlandse huisgenoten zijn bezorgd, want ze zien ook dit land een ruk naar rechts maken. En ze voelen de effecten van het beleid van Trump. Dat kost de gemiddelde Nederlander bijvoorbeeld zo’n 2000 euro per jaar.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.