Tekst Ning Fan
Promovendi lichten hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer is de beurt aan Matthijs Wessels. Hij promoveerde op 6 maart op onderzoek naar irrigatielandbouw in de groeiende stad Dar es Salaam in Tanzania.
‘Ik drink graag koffie en ik heb zelf een kleine koffiebranderij. De koffiebonen haal ik overal ter wereld vandaan en ik brand ze zelf. Een koffiepauze is dan ook heel belangrijk voor mij en ik denk dat ook de wetenschap baat kan hebben bij deze gewoonte.
‘Koffiepauzes geven je de kans om even weg te zijn van je bureau en contact te maken met collega’s in een informele setting. Deze momenten kunnen nieuwe ideeën en samenwerkingen opleveren. Ik zeg niet dat een koffiepauze altijd tot grote ‘eureka’-momenten leidt, maar ook korte gesprekken kunnen gedachten aanscherpen en de kijk op je werk verfrissen.
‘Je hebt echter alleen baat bij koffiepauzes als die niet belastend zijn. Want wanneer je overstelpt wordt met werk of verstrikt raakt in een wetenschappelijke competitie, kan een koffiepauze als een last gaan voelen. Dat kan ertoe leiden dat je geen tijd meer neemt voor een gezamenlijke koffiepauze en dus geen open, leuke en inspirerende interacties met anderen meer hebt.
Vind ik de koffie op de campus lekker? Nou, ik waardeer het dat de universiteit rekening houdt met duurzaamheidsaspecten, maar als koffiebrander denk ik dat de smaak nog veel beter kan. Ik drink de campuskoffie wel, maar soms neem ik mijn eigen bonen mee en deel ik mijn koffie met collega’s. Op die dagen zie je meer mensen meedoen aan de koffiepauze en dat vind ik heerlijk!