‘Patates Böreği, of aardappeltaart, is een geliefd gerecht uit de Turkse keuken. Het is een lekkernij uit de oven, gemaakt met aardappels, eieren en bloem. De eenvoud en lekkere smaak maken het een zeer geschikt gerecht voor informele bijeenkomsten. Het wordt gegeten bij een kop Turkse thee. Het is een onweerstaanbare snack op iedere theetafel.’
Aantal personen: 4 tot 5
Bereidingstijd: 5 kwartier (30 minuten voorbereiding, 45 minuten baktijd)
Ingrediënten:
- 3 eieren
- 1 kopje zonnebloemolie
- 1 kopje yoghurt
- 1 kilo aardappels
- 1 2/3 kopje tarwebloem
- 1,5 theelepel zout
- 1 grote tomaat
- optioneel: kaas en zwarte peper als topping
Bereidingswijze:
1. Verwarm de over voor op 180℃;
2. Schil de aardappels, was ze grondig en snijd ze in dobbelsteentjes;
3. Klop de eieren, de olie en de yoghurt in een grote kom door elkaar. Schep de bloem door het mengsel;
4. Doe de aardappelblokjes bij het mengsel. Meng voorzichtig. Voeg zout toe;
5. Snijd de tomaat in blokjes. Voeg de tomaat als laatste toe aan het beslag, vlak voor je het in de oven schuift om te voorkomen dat het beslag te waterig wordt;
6. Bekleed een ronde bakvorm met bakpapier en giet het beslag in de vorm. Knip het overtollige papier weg;
7. Voor extra smaak: bestrooi de bovenkant met kaas en zwarte peper;
8. Bak de taart gedurende 45 tot 50 minuten tot de bovenzijde goudbruin is.