Ingezonden brief: De snackpocalyps

Toen gezond te ver ging.
Gezonde snacks in de automaat. Snacks in de automaat, met rechts de gewraakte linzencrackers met cacaopoeder. Foto Resource

Werken als onderzoeker betekent vaak lange uren maken en daarom behoefte hebben aan een energieboost – vooral als je direct na het werk nog gaat sporten. Het gebeurt dan ook regelmatig dat een van ons ‘s middags naar de automaat loopt voor een ‘guilty snack’. Mijn favoriete snack is een Snickers.

Tot ze op een dag verdwenen waren. Zomaar, zonder waarschuwing en zonder uitleg. Wat was er wel? Rijstcrackers met een laagje chocolade. Maar dat was niet de enige verandering. De chips waren vervangen door hun gezondere, veel minder aantrekkelijke neefjes: linzenchips. Een collega en ik hebben ze geprobeerd. Hun slogan had moeten zijn: ‘We garanderen je dat je er maar een paar opeet’. Ze waren flauw, met een bittere nasmaak. Hetzelfde gebeurde met de winegums: de vervangers zijn zo vies dat zelfs een collega die er normaal geen genoeg van kan krijgen ze niet op at. Gesuikerde frisdrank? Ook weg. Ik besefte hoe erg ik het miste toen ik me op een middag duizelig voelde door een lage bloedsuikerspiegel en niets vond om dat te verhelpen.

De druppel? Linzencrackers met cacaopoeder. Niet te eten

Maar de druppel? Ook de rijstcrackers met chocolade verdwenen en werden vervangen door een nog ‘gezonder’ alternatief: linzencrackers bestrooid met cacaopoeder. Niet te eten. Ik vraag me af wat ons hierna te wachten staat: het vervangen van de echte melk in onze koffieautomaat (het gerucht gaat dat die van ons een van de laatste is met niet-veganistische melk)?

Ik zeg: genoeg is genoeg. Ik vind het niet erg om gezonde keuzes te krijgen. Ik vind het zelfs geweldig. Maar alles vervangen door louter zogenaamd gezonde alternatieven voelt als opdringen. We moeten zelf kunnen bepalen wat we eten. Na een gesprek met een paar collega’s waren we het erover eens dat keuzevrijheid altijd voorop moet staan bij een universiteit. Bovendien kunnen snacks zowel gezond als lekker zijn, met de perfecte balans tussen voedzaamheid en smaak.

Coralia Manzanilla Pech, onderzoeker bij de leerstoelgroep Fokkerij en Genomica (Radix)

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.