Happietaria keert terug

Het pop-uprestaurant voor het goede doel gaat op 21 maart open.
Ilse Kristalijn (links) en Rozalin Boer (rechts) van het Happietaria-bestuur. Foto Resource

Happietaria is een door studenten gerund pop-uprestaurant dat jaarlijks in meerdere studentensteden wordt georganiseerd om geld in te zamelen voor een goed doel. In Wageningen vindt het evenement om het jaar plaats. De opbrengst gaat naar Tearfund, een organisatie die wereldwijd mensen helpt om uit armoede te komen.

De opbouw van het pop-uprestaurant is in volle gang. Het bestuur is sinds afgelopen september al bezig met plannen maken, sponsors werven, recepten bedenken en andere voorbereidingen voor Happietaria, vertelt voorzitter Rozalin Boer. ‘We zijn straks vijf weken lang, zes avonden in de week open. Elke avond draaien we twee shifts: eentje voor vroege en eentje voor late gasten. We hebben een professionele keuken en een mooie, veelzijdige menukaart. Momenteel zijn naast ons bestuur – wij zijn al met zeven –zo’n dertig studenten druk met de opbouw. Als we open gaan, hebben we bovendien nog zo’n vijftien vrijwilligers per avond die ons komen helpen. In totaal zijn honderden studenten, maar ook mensen uit het asielzoekerscentrum en willekeurige Wageningers, betrokken.’

In totaal zijn er honderden studenten, maar ook mensen uit het asielzoekerscentrum en willekeurige Wageningers, bij betrokken

Gasten die komen eten krijgen straks de keuze uit vier voorgerechten, zes hoofdgerechten en vier nagerechten. ‘En een kaasplankje’, vertelt Ilse Kristalijn, bestuurslid PR. ‘We hebben voor ieder wat wils, dus er zijn veganistische en vegetarische opties, maar ook vlees.’ De bestuursleden lichten een tipje van de sluier. Boer: ‘Vooraf kun je brood met geitenroomkaasdip, dadel en spek bestellen.’ Kristalijn: ‘Van de hoofdgerechten ben ik erg benieuwd naar de jackfruit rendang.’ Boer: ‘En natuurlijk de Happieburger.’ Kristalijn: ‘En als toetje kies ik de Eton Mess, een toetje met aardbeien, meringue en slagroom.’

First dates

Net als bij eerdere edities zijn er speciale thema-avonden, vertelt Boer. ‘Er is een Hitster-bingo avond, en een moord-diner waarbij je met je tafel een soort Cluedo speelt. En we hebben weer een first dates-avond. Studenten vullen van tevoren een enquête in en worden aan een goede match gekoppeld.’

Het geld dat met Happietaria wordt opgehaald, gaat naar duurzaamheidsprojecten in onder meer Zimbabwe, Bangladesh en Congo, vertelt Kristalijn. ‘Tearfund werkt daar samen met ngo’s, kerken en andere lokale initiatieven. Er worden bijvoorbeeld trainingen gegeven over duurzame landbouw en hoe je met duurzaamheid je inkomen kunt vergroten en over spaargroepen, waarbij lokale ondernemers gezamenlijk geld inleggen. Vervolgens mogen ze om de beurt een bedrag lenen om een investering in hun bedrijf te doen.’

Happietaria is van 21 maart tot en met 24 april van maandag tot en met zaterdag geopend. Het pop-uprestaurant is te vinden op Dreijenplein 4. Reserveren kan op happietaria.nl/wageningen

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.