Smaken van WUR: Galani

Marta Loreggian deelt haar favoriete Italiaanse recept.
Marta Loreggian (links) met haar vriendin en souschef Silvia Martinez. Eigen foto

In Wageningen kom je alle smaken van de wereld tegen. Marta Loreggian, promovendus Bodemfysica uit Italië, deelt een recept voor galani.

‘In Italië is Carnevale de dag voor de vastentijd. Het is een dag van overdaad en gekkigheid en alles wordt op z’n kop gezet. Carnevale is een groot feest en we eten veel zoetigheden zoals galani. Als ik nu thuis was, zou ik het maken met mijn oma, dit is haar recept. In mijn geboortestad Padova noemen we het gerecht galani, maar het heeft overal in Italië een andere naam.’

Bereidingstijd: ongeveer twee uur, inclusief 30 tot 60 minuten rusten van het deeg

Voor ongeveer 30 stuks

Ingrediënten:

– 3 eieren
– 50 gram boter, gesmolten
– 300 gram bloem
– 3 lepels suiker
– 3 lepels witte wijn/grappa/rum
– een flinke snuf zout
– 16 gram bakpoeder
– olie om in te bakken
– poedersuiker voor de garnering

Bereiding

1. Breek de eieren in een grote kom, voeg de suiker toe en klop met een garde. Spatel de boter erdoor en meng goed. Giet de witte wijn erbij en mix kort zodat het mengsel luchtig wordt;

2. Zeef in een andere kom de bloem en meng er het bakpoeder, het zout en de suiker doorheen;

3. Voeg dit bloemmengsel geleidelijk toe aan het mengsel in de andere kom onder voortdurend kloppen;

4. Zodra het een geheel is, haal je het  deeg uit de kom en kneed je het op een goed met bloem bestoven oppervlak. In het begin kan het deeg erg plakkerig zijn, maar hoe meer je kneedt, hoe minder plakkerig het wordt. Voeg bloem toe als dat nodig is, maar strooi die op het oppervlak. Zo wordt de bloem gelijkmatig in het deeg opgenomen. Zodra het deeg niet meer plakt, laat je het ongeveer 30 tot 60 minuten rusten;

5. Zet een pastamachine klaar en warm de olie op. De olie is heet genoeg als je er een tandenstoker in doopt en de olie gaat bubbelen;

6. Verdeel het deeg in kleine porties en rol er met de pastamachine zo dun mogelijke vellen van
(stand nr. 8);

7. Snijd driehoeken van het deeg en maak een inkeping in het midden van elke driehoek (zie foto). Prik met een vork voorzichtig gaatjes in het oppervlak;

8. Bak tot beide kanten licht goudbruin zijn. Het oppervlak gaat bobbelen en wordt knapperig;

9. Leg de galani daarna op keukenpapier om de overtollige olie verwijderen;

10. Eenmaal afgekoeld, zeef er poedersuiker overheen en geniet!

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.