Proefschriften in ‘t kort

Nare bijsmaak, koekijken en wakker kussen.

Jaarlijks promoveren ruim 250 phd’ers bij WUR. Onmogelijk de proefschriften allemaal te beschrijven en samen te vatten. In de rubriek Proefschriften in ’t kort de keuze van onze wetenschapsredacteuren.

Nare bijsmaak

Bederf van voedingsmiddelen gaat meestal gepaard met een vieze bijsmaak. Die ontstaat onder meer door oxidatie van vetten. Epoxides (cyclische ethers) zijn een belangrijk product van oxidatie. Vincent Boerkamp ontwikkelde een op NMR (kernspinresonantie) gebaseerde methode om deze en andere oxidatieproducten te identificeren in olies en emulsies. Hij ontrafelde ook hoe het netwerk van reacties in elkaar steekt. Een daarop gebaseerd model voorspelt wat je bij een willekeurige olie aan reacties kunt verwachten. En dat is dan weer handig om die bijsmaakjes te voorkomen door de juiste antioxidanten toe te voegen.

NMR-based mapping of lipid oxidation routes in foods.
Vincent Boerkamp. Promotoren Jean-Paul Vincken en John van Duynhoven

Koekijken

Een boer die de individuele groei van zijn koeien bij wil houden, kan ze natuurlijk geregeld op de weegbrug zetten. Maar het kan ook sneller. Een drone met LIDAR (radar, maar dan met laserlicht) aan boord is een goed alternatief, concludeert Yaowu Wang. Met LIDAR zijn 3D-beelden te construeren van koeien. En die zijn zo goed, dat je afmetingen en gewicht van de koe er nauwkeurig mee kunt bepalen. De dieren zijn er bovendien – op basis van het patroon van hun vacht – mee te identificeren. Het door Wang gemaakte model kan bovendien meer dan koeien monitoren. De methode is in principe ook toepasbaar voor wilde dieren zoals zebra’s of yaks.

Integrating UAV-based LIDAR and 3D computer vision to enhance cattle growth monitoring in precision livestock farming.
Yaowu Wang. Promotoren Lammert Kooistra en Wensheng Wang (China)

Wakker kussen

Hoe weet de slapende okselknop van een tomatenplant dat het tijd is om een zijtakje te maken? Daar komt een hoop bij kijken, ontdekte de Turkse Gül Hatinoğlu. Een mysterieus netwerk van signalen ligt hieraan ten grondslag, met een centrale rol voor de transcriptiefactor BRC1, die als een rem fungeert. Is die rem weg, dan kan de knop ontwaken. Maar hoe en waar die rem op het DNA werkt, is vele malen ingewikkelder dan dit, laat het werk van Hatinoğlu zien. Een tomaat wakker kussen heeft nogal wat voeten in de aarde.

Awakening buds. Gül Hatinoğlu.
Promotor Richard Immink

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.