Column Guido Camps: Hoopvol begin

'Laten we 2025 met hernieuwde moed ingaan.'
Foto Guy Ackermans

Aan de vooravond van dit nieuwe jaar (beste wensen allemaal!) zocht ik naar de mondiale CO₂-uitstoot per inwoner. CO2-uitstoot wordt namelijk vaak in absolute cijfers uitgedrukt – en dat is ook de enige relevante factor als het gaat over klimaatverandering – maar met een groeiende wereldbevolking is absolute verlaging nog lastiger dan het al lijkt: je moet per jaar meer mensen warm houden en voeden terwijl je minder middelen dan het vorige jaar mag gebruiken. Maar die cijfers waren niet zomaar ergens voorhanden. Ik heb dus zelf zitten rekenen en de uitkomsten ter controle naar een energie-expert gemaild. Je wilt toch zeker weten dat je niet met halve waarheden te koop loopt.

Hoe groot onze klimaatuitdaging ook is (want de totale wereldwijde uitstoot is in 2024 helaas opnieuw gestegen), de per capita-uitstoot laat een daling zien sinds 2010! Dat is niet het enige lichtpunt: ook andere indicatoren zoals armoedecijfers en kindersterfte gaan al jaren de goede kant op. Dus ook gezondheid en welvarendheid kunnen worden vergroot terwijl we proberen duurzamer te leven en minder impact op de planeet te hebben. 

Hoe groot onze klimaatuitdaging ook is, de per capita-uitstoot laat een daling zien sinds 2010! En dat is niet het enige lichtpunt

Binnen de EU piekte de CO2-uitstoot al in 1990! Natuurlijk hoor ik direct de kritiek: ‘De EU verplaatst haar uitstoot gewoon naar het buitenland!’ Maar als 2025 echt het jaar wordt waarin de absolute uitstoot mondiaal voor het eerst daalt (fingers crossed)—dan zit er meer nuance in. In Europa hebben we er serieus werk van gemaakt om productie te vergroenen en hebben we niet alleen maar ‘uitbesteding’ als strategie. Dat mag best eens hardop gezegd worden, zeker als Nederland en Europa graag als voorbeeld willen dienen voor de rest van de wereld.

Als WUR kunnen we daar trots op zijn. Niet voor niets zijn we weer uitgeroepen tot meest duurzame universiteit. We doen ons best om te laten zien dat wetenschap, onderwijs en innovatie echt kunnen bijdragen aan reële oplossingen, zonder dat we alles wegduwen over de grens.

Dus laten we 2025 met hernieuwde moed ingaan. Het werk is nog lang niet af, maar er zijn ook hoopvolle tekenen. Ik hoop in december, aan het eind van dit jaar, terug te kunnen kijken op de eerste daadwerkelijke daling in de absolute CO₂-uitstoot wereldwijd. Dat zou pas écht een nieuwjaarscadeau zijn.

Guido Camps (40) is dierenarts en onderzoeker bij Humane Voeding en OnePlanet. Hij houdt van bakken, bijen houden en bijzondere dieren.

Meer columns:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.