Tijdens een storm kun je maar beter uit de buurt blijven van bomen. Maar ook als het niet stormt, vallen in toenemende mate gewonden door vallende takken. Dat blijkt uit een studie van WUR-promovendus Marinus van Haaften, in samenwerking met de Hogeschool Inholland. Hij zette de beschikbare cijfers op een rijtje over de periode 1998-2021.
In die periode van ruim twee decennia raakten 284 mensen gewond door vallende takken of bomen. Van hen lieten er 30 het leven. Opvallend daarbij is de trend die zichtbaar is buiten de bebouwde kom. In het buitengebied neemt het aantal gewonden jaarlijks met 13 procent toe. In tegenstelling tot het aantal gewonden stijgt het aantal dodelijke slachtoffers door bomen niet
Overijssel
Overigens gaat het om relatief kleine aantallen. Het jaar 2021 bijvoorbeeld telde 15 gewonden en 3 doden. Gemiddeld één op de miljoen inwoners krijgt jaarlijks een tak of boom op zijn ‘dak’. Maar die kans is lang niet overal hetzelfde. De provincie Overijssel springt er, met name de laatste jaren, uit met een kans van 2,8 per miljoen inwoners. Dat is twee keer zo hoog als de bomenrijke (Veluwe) buurprovincie Gelderland. In het boomarme Zeeland is de kans zelfs nul.
Driekwart van alle slachtoffers vallen op het platteland. Rekening houdend met het verschil in bevolkingsomvang zijn plattelanders tot vier keer toe vaker slachtoffer. Bij slachtoffers (platteland en stad samen) gaat het in vier van de tien gevallen om voetgangers. Eén op de drie slachtoffers is automobilist en één op de zes fietser. De meeste ongevallen vinden ’s middags plaats.
Beheer
Dat in het buitengebied relatief veel slachtoffers vallen, komt volgen Van Haaften door het beheer. In de kom is de gemeente verantwoordelijk, daarbuiten veelal andere partijen zoals de provincie, het waterschap, landschapsorganisaties of particulieren. Gemeenten controleren volgens hem bomen regelmatig op veiligheid, andere beheerders doen dat niet of minder.
Stormen veroorzaken relatief veel slachtoffers. De storm Conall gisteren kostte een meisje in Lochem het leven. De meeste slachtoffers (5 doden, 40 gewonden) vielen in 2013, een jaar met twee flinke stormen in oktober en december. Toch zien de onderzoekers geen link met de toename van extreem weer door klimaatverandering.