WUR-spinoff Plant-e wint Europese octrooizaak

Rechtbank bevestigt geldigheid octrooien op bij leerstoelgroep Milieutechnologie ontwikkelde technologie.
Lichtjes van Plant-e in het Rotterdamse ‘Park van Morgen’. Foto Plant-e

Het Renkumse bedrijf Plant-e, met wortels bij WUR’s leerstoelgroep Milieutechnologie, is vrijdag in het gelijk gesteld over schending van haar octrooirechten door een Spaanse concurrent. Het gaat om de zaak die Plant-e in juli 2023 aanspande bij de Nederlandse vestiging van het zogenoemde Unified Patent Court (UPC).

Octrooirechten spelen een sleutelrol bij het valoriseren van kennis die aan Nederlandse universiteiten is ontwikkeld. ‘We hebben jarenlang onvermoeibaar gewerkt om deze technologie te ontwikkelen. Voor innovatie en vooruitgang is het cruciaal dat intellectueel eigendom wordt gerespecteerd’, zo motiveerde Plant-e grondlegger en CEO Marjolein Helder destijds tegenover Resource de stap naar de rechter.

Plant-e ontwikkelt producten waarbij levende planten elektriciteit genereren bijvoorbeeld voor verlichting en sensoren. De basis daarvoor werd gelegd bij WUR’s leerstoelgroep Milieutechnologie, die de ontwikkelde Plant Microbial Fuel Cell (P-MFC)-technologie liet patenteren. Toen een aantal onderzoekers Plant-e oprichtte, kocht het bedrijf de rechten om de technologie naar de markt te brengen. Ook vroeg Plant-e met succes het Europese octrooi aan.

Inbreuk

Met de uitspraak van vrijdag bevestigde de Unified Patent Court (UPC) de geldigheid van de octrooien van Plant-e. De rechtbank stelde vast dat Bioo inbreuk maakt op de intellectuele eigendomsrechten van Plant-e en beval Bioo de gewraakte producten uit de markt te halen in alle Europese landen waar de octrooien van Plant-e geldig zijn en waarvoor de UPC jurisdictie heeft: Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Italië en Duitsland. Ook moet Bioo een schadevergoeding betalen aan Plant-e.

Advocatenkantoor Simmons & Simmons stond Plant-e bij in deze zaak. Over de betekenis van de uitspaak zegt advocaat Oscar Lamme: ‘Het onderstreept dat de UPC er ook is voor kleine en middelgrote ondernemingen zoals Plant-e, en niet alleen voor multinationals. Ook komt UPC er de belofte mee na om zaken snel te behandelen: deze bodemprocedure besloeg iets meer dan een jaar.’ De Plant-e zaak was de eerste die werd aangespannen bij de Haagse vestiging van de UPC.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.